Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларація перед звільненням: найпоширеніші запитання

опубліковано 08 лютого 2021 о 14:00

Фахівці відділу з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Закарпатській області роз’яснюють, що декларація перед звільненням – декларація, яку подають уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, що припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями та впродовж 20 робочих днів після звільнення.

Серед найпоширеніших питань, які виникають під час подання декларацій:

– Чи потрібно подавати щорічну декларацію та декларацію перед звільненням, якщо суб’єкт декларування звільняється до 1 квітня?

Якщо суб’єкт декларування звільняється або іншим чином припиняє відповідну діяльність до подання ним щорічної декларації за попередній рік, то йому рекомендується подати спочатку щорічну декларацію за попередній рік (2020 рік), а після того окрему декларацію за період з 1 січня 2021 року по дату звільнення включно, тобто період, який не був охоплений раніше поданими деклараціями. Це зумовлено тим, що за різні звітні періоди (2020 та 2021 роки) застосовуються різні розміри ПМ.

Якщо в особи упродовж звітного періоду були підстави для подання декларації перед звільненням декілька разів, кожна з них має охоплювати період, який не був охоплений раніше поданими деклараціями.

– Чи подається декларація перед звільненням у разі, якщо нова посада особи також пов’язана з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування?

У разі переведення державного службовця на іншу посаду державної служби декларація не подається.

Звільнення особи за переведенням або у разі, якщо особа стала переможцем конкурсу і у зв’язку з цим звільнилася з роботи в одному органі і прийнята на роботу в інший орган наступного робочого дня (без врахування вихідних днів), не вважається припиненням діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, оскільки у такому випадку відбувається лише зміна посади або інших істотних умов праці.

Детальніше дивіться у Законі України «Про запобігання корупції».

Відділ з питань запобігання

та виявлення корупції