Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники Виноградівщини все більше дізнаються про можливість скористатися «податковою амністією»

, опубліковано 17 лютого 2022 о 16:46

Днями начальник Виноградівської ДПІ Головного управління ДПС у Закарпатській області Михайло Русняк провів робочу зустріч з колективом Виноградівського ВУЖКГ на якій було розглянуто питання запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету, яке запроваджено Законом України від 15.06.2021 №1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших ЗУ щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

У ході зустрічі Михайло Русняк зазначив, що проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб триватиме до 1 вересня 2022 року, та є правом, а не обов’язком громадянина. Виключно за власним бажанням особа може задекларувати свої активи, які раніше не були оподатковані.

Керівник ДПІ надав роз’яснення щодо термінів проведення декларування, активів, які підлягають декларуванню, суб’єктів, які можуть скористатися декларуванням, та про юридичні наслідки неподання одноразової (спеціальної) декларації тими особами, хто має на це право тощо. Крім того, він наголосив на важливості співпраці з місцевими органами влади щодо проведення інформаційної кампанії щодо запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

Скористатися одноразовим декларуванням можуть громадяни – резиденти та нерезиденти України, які були резидентами на момент отримання об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Подання декларації передбачає сплату збору. Його ставки залежать від об’єкта декларування і складають від 2,5% до 9%, є й альтернативні ставки.

За матеріалами Виноградівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області