Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Мукачівській ДПІ інформують громадян про кампанію декларування доходів, отриманих у 2022 році

опубліковано 20 березня 2023 о 16:23

Працівники Мукачівської ДПІ проводяться робочі зустрічі з платниками податків щодо надання ЕДП у Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС та інформують платників про можливості «Електронного кабінету платника». Також відвідувачів податкової інспекції інформують, що з 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році.

Так, до 1 травня 2023 року громадяни та фізичні особи, які проводять незалежну професійну діяльність, зобов'язані подати декларацію про свій майновий стан і доходи за 2022 рік. А, до 1 серпня 2023 року включно сплатити податкові зобов'язання.

Відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України обов'язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:

- доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів належать, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу платника податку, прощеного кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітнього податкового року, а також дохід від операцій з цінними паперами;

- іноземних доходів;

- доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів належать: доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншими фізичними особами; успадкування майна не від членів першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осі та військовий збір тощо.

Водночас обов'язок фізичної особи-платника податку на доходи фізичної особи, щодо подання податкової декларації вважається виконаним i податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподаткованого доходу;

- від операцій продажу майна, дарування, дохід від яких відповідно до цього розділу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок та військовий збір;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом IV Податкового кодексу України; -у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 Податкового кодексу України. Також, звертаємо увагу, що Наказом Мінфіну від 17.05.2022р. №143, внесено зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи, що набирають чинності з 1 січня 2023 року.

Громадяни, які отримували іноземні доходи та знаходяться за кордоном, можуть надіслати декларацію поштою або в електронній формі. Подати декларацію в електронній формі можна, скориставшись приватною частиною «Електронного кабінету платника», також можна подавати i статистичну звітність, надсилати запити за встановленими формами та отримати відповідь.

За матеріалами Мукачівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області