Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Пройшла чергова зустріч з фізичними особами – підприємцями у приміщенні Виноградівської ДПІ

опубліковано 27 березня 2023 о 15:30

Під час робочої зустрічі з платниками заступник начальника ДПІ – начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Галина Ціцей нагадала присутнім, що з 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних впродовж 2022 року. Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2023 року громадяни та само зайняті особи, які отримали доходи, з яких торік не сплачено податок на доходи фізичних осіб.

Податківці звертають увагу, що згідно з вимогами Податкового кодексу України обов’язковому декларуванню підлягають:

- доходи не від податкових агентів, тобто, від інших фізичних осіб, не зареєстрованих як самозайняті особи (тобто, не є підприємцями або особами, які провадять незалежну професійну діяльність) – це можуть бути доходи від надання в оренду власного рухомого або нерухомого майна, надання інших послуг чи виконання робіт, продажу власного майна тощо;

- спадщину чи подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення;

- іноземні доходи;

- доходи, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;

- доходи від продажу інвестиційних активів;

- в інших випадках, передбачених законодавством.

Проте, не всі доходи підлягають обов’язковому декларуванню. Зокрема, звільнені від подання податкової декларації громадяни при отриманні у 2022 році доходів:

- у вигляді об’єктів спадщини, які згідно з розділом IV Кодексу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Кодексу.

- від податкових агентів, які згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом IV Кодексу;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до цього розділу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV Кодексу.

Під час зустрічі податківці надали відповіді на численні питання присутніх та рекомендували підписатися на офіційні сторінки ДПС у мережі Фейсбук та Телеграм, а також слідкувати за новаціями на сайті Головного управління ДПС у Закарпатській області https://zak.tax.gov.ua/.

За матеріалами Виноградівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області