Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові резерви та покращення ефективності адміністрування місцевих податків і зборів

, опубліковано 23 лютого 2021 о 14:47

Про це йшлося під час робочих зустрічей керівництва ГУ ДПС у Закарпатській області з головами Білківської, Довжанської, Зарічанської та Іршавської територіальних громад.

– Після реформування й проведення децентралізації, громади отримали більше повноважень та заодно і зобов’язань. Для реалізації своїх функцій і головне – розвитку громад, вам необхідно дбати про резерви, які дадуть змогу наповнити бюджети. Ми готові в цьому допомагати, зокрема, за рахунок спільної роботи над розширенням бази оподаткування, – зазначає Ілля Матьола начальник Головного управління ДПС у Закарпатській області.

Насамперед податківці зосереджували увагу голів територіальних громад на проведенні повної інвентаризації об’єктів нерухомого майна та  земельних ділянок.

Податківці наголосили, що нарахування громадянам сум земельного податку і орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки) на підставі: даних державного земельного кадастру; поданих платником земельного податку до контролюючого органу правовстановлюючих документів на земельну ділянку (у разі відсутності відомостей у базах даних ДПС) та отриманої від органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування інформації щодо укладених договорів оренди землі з фізичними особами (громадянами).

Базою оподаткування земельним податком є, зокрема, нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до Податкового кодексу України. Варто зазначити, рішення рад щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування нормативної грошової оцінки земель або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

 Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, повинні до 1 лютого подавати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 01 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни.

Акцентували увагу голів територіальних громад податківці й на важливості проведення роз’яснювальних заходів з роботодавцями та найманими працівниками щодо недопущення виплат заробітних плат у  «конвертах», виявлення фактів неофіційного працевлаштування працівників у суб’єктів господарювання, які зареєстровані на території громади.

За словами Іллі Матьоли, легалізація праці забезпечує не тільки соціальну захищеність робітників, але й забезпечує додаткові надходження податку на доходи фізичних осіб, 60% якого залишається в розпорядженні територіальної громади та використовується для фінансування її потреб.

Фахівці податкової служби поінформували присутніх про введення дію Законів, що передбачають підтримку та податкові стимули для громадян, малого та середнього бізнесу в період дії карантинних заходів.

Зокрема про використання суб’єктами господарювання РРО при здійсненні ними розрахунків та можливості використання новітніх програмних реєстраторів розрахункових операцій, та ряд інших питань: декларування доходів громадян, отриманий у 2020 році, функціонування електронного кабінету платника, списанню, відтермінуванню та прощення податкового боргу.

ДПС у Закарпатській області