Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок заповнення рядків 4 – 8 розділу ІІІ «Розрахунок (уточнення) податкового зобов’язання» податкової декларації з плати за землю

опубліковано 24 березня 2023 о 11:09

Відповідно до п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Пунктом 286.4 ст. 286 ПКУ встановлено, що за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

У разі зміни протягом року об'єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (абзац перший п. 50.1 ст. 50 ПКУ).

Якщо платник місцевих податків (у частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю та єдиного податку четвертої групи) після закінчення граничного строку подання звітної декларації подає декларацію у зв’язку зі змінами об’єкта та/або бази оподаткування (на підставі даних, внесених до відповідних державних реєстрів), то штрафи не застосовуються (п. 50.4 ст. 50 ПКУ).

Форма податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.06.2015 № 560 зі змінами та доповненнями (далі – Декларація).

У рядку 3 розд. ІІІ «Розрахунок (уточнення) податкового зобов’язання» Декларації зазначається нарахована сума податкового зобов’язання на звітний рік з урахуванням уточнень таких сум, зокрема за нововідведеними (придбаними) земельними ділянками або за новоукладеними договорами протягом звітного року (усього та з розбивкою за місяцями).

Рядки 4 – 8 розд. ІІІ «Розрахунок (уточнення) податкового зобов’язання» Декларації заповнюються у разі уточнення податкових зобов’язань, зокрема за нововідведеними (придбаними) земельними ділянками або за новоукладеними договорами протягом звітного року (примітка 25 до Декларації), в яких зазначається:

у рядку 4 – нарахована на рік сума податкового зобов’язання за даними раніше поданої Декларації (переносяться показники рядка 3 Декларації, що уточнюється);

у рядку 5 – нарахована до збільшення сума податкового зобов’язання на рік, усього (рядок 3 – рядок 4);

у рядку 5.1 – у т. ч. нарахована до збільшення сума податкового зобов’язання на рік відповідно до п. 50.4 ст. 50 ПКУ. Тобто зазначається сума нарахування до збільшення податкового зобов’язання у зв’язку зі змінами об’єкта оподаткування та/або бази оподаткування (на підставі даних, внесених до відповідних державних реєстрів) при поданні Декларації після закінчення граничного строку подання, але з урахуванням норм п. 286.4 ст. 286 ПКУ. Рядок заповнюється тільки у Деклараціях з відміткою «звітна», «нова звітна», «уточнююча», в яких у рядку 1.1, у рядках 4 та 5 розд. III Декларації зазначено поточний рік (примітка 26 до Декларації);

у рядку 5.2 – у т. ч. нарахована до збільшення сума податкового зобов’язання на рік (рядок 5 – рядок 5.1);

у рядку 6 – нарахована до зменшення сума податкового зобов’язання (позитивне значення (рядок 4 - рядок 3));

у рядку 7 – сума штрафу ((сума колонок з 4 по 15 рядка 5.2 лише за місяцями, за якими минув термін сплати) х 3 відс. або 5 відс.). Зазначається розмір штрафної санкції, що застосовується в разі заниження у раніше поданій Декларації суми податкових зобов’язань, що самостійно узгоджується платником, визначеної згідно з нормами підпунктів «а» або «б» абзацу четвертого п. 50.1 ст. 50 ПКУ (якщо сума недоплати визначена Декларацією з відміткою «звітна», «нова звітна», застосовується штраф у розмірі 5 відс., якщо з відміткою «уточнююча» – у розмірі 3 відс.) (примітка 27 до Декларації);

у рядку 8 – сума пені, яка нараховується платником самостійно відповідно до п.п. 129.1.3 п. 129.1 та абзацу третього п. 129.4 ст. 129 ПКУ (примітка 28 до Декларації). Загальна сума пені зазначається в колонці 3, а в колонках з 4 по 15 з розбивкою за місяцями.

При цьому в рядках з 4 по 6 та 8 розд. ІІІ Декларації заповнюються колонки з 3 по 15.

Пресслужба Державної податкової служби України