Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Закарпатті сплачено за землю понад 98 млн гривень

опубліковано 22 березня 2024 о 10:00

Протягом січня-лютого 2024 року, землевласники та користувачі земельних ресурсів в Закарпатській області сплатили до бюджетів територіальних громад 98 млн 292 тис. гривень. Про це інформує Олексій Петріченко – начальник Головного управління ДПС у Закарпатській області.

За словами очільника податкового відомства краю, у січні-лютому 2024 року платники земельного податку перерахували до місцевих бюджетів на 30,9% цього платежу більше ніж аналогічного періоду. Юридичні особи сплатили понад 83 млн грн, а фізичні – майже 15 млн грн.

Фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області нагадують, що відповідно до статті 269 Податкового кодексу платниками плати за землю є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування та платники орендної плати – землекористувачі (орендарі) земельних ділянок державної та комунальної власності на умовах оренди.

Об’єктом оподаткування платою за землю є земельні ділянки, які перебувають у власності, земельні частки (паї), які перебувають у власності, земельні ділянки державної та комунальної власності, які перебувають у володінні на праві постійного користування, та земельні ділянки державної та комунальної власності, надані в користування на умовах оренди (стаття 270 ПКУ).

Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (пункт 287.5 статті 287 ПКУ).

Платники плати за землю (юридичні особи) самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, а надалі такий витяг подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі. (п. 286.2 ст. 286 ПКУ).

ДПС у Закарпатській області