Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закарпатські податківці поінформували платників щодо актуальних питань оподаткування

опубліковано 28 березня 2024 о 10:46

Напередодні, 27 березня 2024 року, в Головному управлінні ДПС у Закарпатській області пройшло онлайн засідання круглого столу, присвячене актуальним питанням оподаткування юридичних осіб та податкового боргу. Захід зібрав представників бізнесу, інститутів громадянського суспільства, ТВ АППУ у Закарпатській області, Обласного відділення Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України та інших учасників, які мали нагоду поспілкуватися з фахівцями ДПС та отримати відповіді на свої запитання.

Фахівці ДПС детально розповіли про особливості оподаткування податком на прибуток підприємств. Звернули увагу учасників круглого столу на визначення періодів для ідентифікації квартальної звітності та застосування податкових різниць. Також роз'яснили порядок виправлення помилок у податковій декларації, виявлених платником самостійно, та нюанси подання уточненої фінансової звітності в таких випадках.

Спікери торкнулися теми заповнення декларації з податку на прибуток при переході з єдиного податку з особливостями оподаткування 2% доходу. Вони докладно пояснили, як коректно відображати показники у відповідних рядках декларації та заповнювати додаток РІ.

Також фахівці органів ДПС розповіли про аспекти подання податкових декларацій з податку на додану вартість, екологічного податку та рентних платежів.

Не залишили поза увагою і блок питань щодо єдиного податку. Податківці надали вичерпні рекомендації стосовно заповнення податкової декларації платниками третьої групи за 2023 рік, зокрема щодо коректного відображення загальної суми доходу. Роз’яснили особливості заповнення декларації та додатка МПЗ для платників четвертої групи та платників податку на прибуток.

Також в ході заходу платників поінформували щодо надання адміністративних послуг податковою службою, зокрема – видача Довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи. Податківці наголосили, що для правильного заповнення Заяви потрібно зазначити усі реквізити нормативно-правового акту за шаблоном відображення. Заповнена з порушенням встановлених вимог Заява не буде приймається та опрацьовується контролюючим органом.

Представники ДПС звернули увагу присутніх на типові помилки та поширені питання, з якими стикаються платники. Надали корисні поради щодо уникнення штрафних санкцій та забезпечення дотримання податкової дисципліни.

У Головному управління ДПС у Закарпатській області зауважують, що й надалі продовжуватимуть практику проведення подібних заходів. Адже своєчасне інформування платників та роз'яснювальна робота – запорука підвищення рівня податкової грамотності та добровільної сплати податків. Це сприяє створенню сприятливого бізнес-середовища в регіоні.

Комунікаційна податкова платформа Головного управління ДПС у Закарпатській області: zak.ikc@tax.gov.ua

Субсайт Головного управління ДПС у Закарпатській області: https://zak.tax.gov.ua/

Сторінка Головного управління ДПС у Закарпатській області у Facebook: https://www.facebook.com/tax.zakarpatia

Номери гарячих ліній Головного управління ДПС у Закарпатській області на сайті Державної податкової служби України у 6 рядку таблиці: https://tax.gov.ua/others/kontakti/garyachi-linii-teritorial

ДПС у Закарпатській області