Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як та з якою метою громадяни зверталися до Податкової служби Закарпаття з початку року

, опубліковано 12 серпня 2021 о 13:18

Протягом січня-липня 2021 року до ГУ ДПС у Закарпатській області поштою, електронною поштою, факсом, телефоном надійшов 21 запит, на які фахівцями відомства були надані відповіді.

В розрізі категорій запитувачів відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», протягом звітного періоду ГУ ДПС у Закарпатській області розглянуто запити від:

- громадян, фізичних осіб – 13 (або 62% від загальної кількості запитів);

- від представників засобів масової інформації – 6 (або 28,6% від загальної кількості);

- від об'єднань громадян без статусу юридичної особи – 1 (або 4,7% від загальної кількості);

- від юридичних осіб – 1 (або 4,7 % від загальної кількості).

Запитувачі зверталися з проханням надати інформацію щодо кількості звернень контролюючих органів до суду, щодо купівлі страхового стажу, копій документів, на основі яких видані ліцензії та надання інформації щодо підприємств (громадян); щодо отримання інформації по сплаті земельного податку та суми заборгованості; отримання належним чином завіреної довідки про результати перевірки, передбаченої ЗУ «Про очищення влади», розрахунок суми податкових зобов’язань на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; оскарження неправомірно нарахованого боргу; отримання інформації щодо використання земель державної форми власності.

За результатом розгляду запитів: задоволено 3 запити, у 15 випадках відмовлено та 3 запити перенаправлено.

До уваги запитувачів. З моменту набрання чинності Закону України «Про доступ до публічної інформації» можна визначити основні аспекти реалізації цього Закону, які заслуговують до уваги:

1. Запитувачі інформації ототожнюють такі поняття як запит на отримання публічної інформації, звернення, надання податкової консультації, а також консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства України, при цьому дані категорії звернень є різними за наступними ознаками:

-  правовими підставами;

-  визначенням понять;

-  формами;

-  строком розгляду;

-  змістом;

-  вимогами оформлення;

-  оплатністю тощо.

2. Згідно із частиною другою статті 2 Закону України «Про доступ до публічної інформації» цей Закон не поширюється на відносини у сфері звернень громадян, які регулюються спеціальним законом, а саме Законом України «Про звернення громадян».

3. Листи, які за змістом є зверненнями громадян (пропозиції, заяви, скарги тощо) мають бути оформлені з дотриманням вимог Закону України «Про звернення громадян».

4. Запит на отримання публічної інформації має відповідати вимогам статей 1 та 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

ДПС у Закарпатській області