Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Перечинська ДПІ: платникам-спрощенцям про нюанси надання в оренду нерухомого майна

опубліковано 09 червня 2023 о 14:52

Протягом тижня податківці Перечинської ДПІ роз’яснювали відвідувачам податкової інспекції питання, пов’язані з наданням в оренду нерухомого майна платниками, які перебувають на спрощеній системі оподаткування.

Платників інформували, що умови перебування на спрощеній системі оподаткування передбачені главою 1 Розділу XIV. Спеціальні податкові режими Податкового кодексу України.

Відповідно до податкового законодавства, а саме пп.1 п.291.4гл 1. Розділу XIV ПКУ, платники єдиного податку першої групи можуть здійснювати виключно роздрібний продаж товарів з торгівельних місць на ринках або надавати побутові послуги населенню, тож надавати в оренду майно платники спрощенці зазначеної групи не можуть.

Відповідно до норм Податкового кодексу України (пп.2 п.291.4 ПКУ), друга група платників - фізичних осіб-підприємців, може здійснювати господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку або населенню, виробництво та продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства.

Оскільки надання оренди майна, згідно норм діючого законодавства, є послугою, то друга група платників єдиного податку може надавати в оренду майно, проте лише платникам єдиного податку, у тому числі юридичним особам - платникам єдиного податку, а також громадянам. Однак, дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб – підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна. Такі фізичні особи - підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.

Також платники єдиного податку третьої групи не мають обмежень щодо кола осіб, яким вони можуть здавати в оренду.

Варто зауважити, що законодавством передбачено певні обмеження для спрощенців щодо здачі майна в оренду. Так, п.п. 291.5.3. ст. 291 визначено, що фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів, не можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Відповідно при перевищенні згаданих норм, суб’єкт господарювання повинен перейти на загальну систему оподаткування.

Разом з тим, слід зазначити, якщо фізична особа-підприємець здає в оренду частину майна як фізична особа – не суб’єкт господарювання, а іншу частину як підприємець, то вона немає права перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Також суб’єкти господарювання, які надають орендні послуги, повинні зазначити такий вид діяльності в своїх облікових даних, в іншому випадку вони змушені будуть перейти на загальну систему оподаткування.

За матеріалами Перечинської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області