Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці Воловецької ДПІ інформують СГ про порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу»

опубліковано 12 червня 2023 о 14:43

З 1 квітня 2023 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 22.03.2023 №148 , яким затверджено «Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28.03.2023 року за №528/39584.

Даним Порядком врегульовано механізм сплати податків в умовах дії міжнародного стандарту ISO 20022 та запроваджено структуровану форму платіжного документу, відповідно до якого в реквізиті «Призначення платежу» заповненню підлягають тільки 2 обов’язкових поля замість 7 , а саме : «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису».

Одночасно для всіх платників до 1 липня запроваджено перехідний період, який надає можливість використовувати поряд з новим форматом «Призначення платежу» і старий формат реквізиту «Призначення платежу» відповідно наказу Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 року № 666, який втрачає чинність 1 липня 2023 року.

Починаючи з 1 липня 2023 року платники використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу» .

Сплата податку, збору, платежу та єдиного внеску здійснюється платником безпосередньо, а у випадках, передбачених законодавством, - податковим агентом або представником платника.

Працівники ДПІ інформують відвідувачів податкової інспекції, що з метою якісного обслуговування платників та забезпечення швидкого і комфортного процесу адміністрування податків, на офіційному веб-порталі ДПС України діють електронні сервіси, якими сьогодні користуються більшість платників податків.

Зокрема, за допомогою приватної частини сервісу «Електронний кабінет платника» існує можливість отримання інформації про суми виплачених доходів та утриманих податків з ДРФО. Ця інформація, зокрема, необхідна для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, і набуває особливої актуальності в період проведення кампанії декларування. . Звітність можна передати в електронному вигляді до податкової всього за декілька хвилин, автоматично перевірити заповнену звітність на наявність арифметичних помилок та оновлення версій форматів документів, які є підставою для нарахування і сплати податків.

Робота у приватній частині «Електронного кабінету платника» здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Вхід в Електронний кабінет здійснюється за адресою cabinet.tax.gov.ua, або через офіційний вебпортал ДПС.

За матеріалами Воловецької ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області