Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Рахівщини інформують платників про можливість скористатися правом на податкову знижку

опубліковано 13 червня 2023 о 16:27

Фахівці Рахівської ДПІ, в ході надання адміністративних послуг, інформують платників податків про порядок заповнення декларації про майновий стан і доходи, задля отримання податкової знижки. Податківці роз’яснюють платникам окремі випадки, коли платник може скористатися таким правом, а саме: згідно з п.п. 166.3.7 п. 166.3 ст. 166 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива.

При цьому загальна сума знижки не може перевищувати суми річного загального оподаткованого доходу платника податку, нарахованого, як заробітна плата, зменшена на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.

Алгоритм розрахунку податкової знижки в зв’язку з переобладнанням транспортного засобу наступний:

визначається база оподаткування;

на підставі підтверджувальних документів визначається сума витрат, яку дозволяється включити до податкової знижки;

розраховується сума податку на доходи фізичних осіб на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку шляхом різниці між базою оподаткування та понесеними витратами в зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, помноженої на ставку податку;

здійснюється порівняння розрахункової суми податку із сумою податку фактично утриманого із заробітної плати за рік;

у разі, якщо сума податку утриманого із заробітної плати перевищує розраховану суму податку, то така сума підлягає поверненню платнику податку.

Податківці звертають увагу відвідувачів ДПІ, що податкову декларацію для отримання податкової знижки можна подати як особисто, так і в електронній формі, скориставшись сервісом «Електронний кабінет платника».

За матеріалами Рахівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області