Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Закарпатській області № 241

опубліковано 29 жовтня 2015 о 11:32

Головне управління ДФС у Закарпатській області розглянуло запит щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором суми відшкодування моральної шкоди за рішенням суду, порядку нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку до бюджету, при умові розстрочення сплати даного відшкодуваннякщо сума юджетуння , утримання та сплати(перахування) військовим збором виплаченої суми моральної шкоди фізичній особі, та повідомляє наступне.

Порядок оподаткування доходів податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) регулюється розділом IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), зокрема пп.163.1.1 п.163.1 ст.163 ПКУ визначено, що об’єктом оподаткування ПДФО є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, який складається із суми оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) протягом такого звітного податкового місяця.

Згідно з пп. «а» пп. 164.2.14 п. 164.2 ст. 164 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди, крім сум, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров’ю.

Також згідно пп. 165.1.49 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються інші доходи, які згідно з ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Статтею 23 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 №435-IV визначено поняття моральної шкоди та її відшкодування.

Моральна шкода полягає:

1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;

2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;

3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна;

4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

Враховуючи наведене вище, суми, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров’ю не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Перший заступник начальника

Головного управління                         О.М. Гопа