Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Закарпатській області № 419

опубліковано 09 грудня 2015 о 15:06

Головне управління ДФС у Закарпатській області розглянуло запит щодо отримання податкової консультації стосовно наступних питань:

1) Чи має право фізична особа-підприємець, що обрала спрощену систему оподаткування та є платником єдиного податку на другій групі, здавати в оренду приміщення, в т. ч. юридичним особам на загальній системі оподаткування;

2) Чи має право фізична особа-підприємець, що обрала спрощену систему оподаткування та є платником єдиного податку на другій або третій групі при наявності в неї приміщення площею більшою ніж визначена пп.291.5.3 пункту 291.5 ст. 291 ПКУ здавати в оренду частину такого приміщення при не перевищенні 100 квадратних метрів для житлових приміщень та 300 квадратних метрів для нежитлових;

3) Як податковим органом класифікуються відносини з оренди та суборенди приміщень:

а) як послуга;

б) як посередницька діяльність;

в) як постачання.

і в межах своєї компетенції повідомляє наступне.

Частиною другою ст. 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Крім того, Податковим кодексом України (далі – ПКУ) визначено функції контролюючих органів, зокрема, п. 19 1.1 ст. 19 1 ПКУ передбачено, що контролюючі органи здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків, зборів, платежів, установлених ПКУ, а також надають податкові консультації відповідно до норм ПКУ.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 ПКУ).

1). Відповідно до п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ до платників єдиного податку, які відносяться до другої групи, належать фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

- не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

- обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

При цьому не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп фізичні особи – підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів (п.п. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ).

Тобто фізична особа – підприємець, що здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості, площа якої не перевищує норми, встановлені п.п. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ, може застосовувати спрощену систему оподаткування як платник єдиного податку другої групи за умови внесення до реєстру платників єдиного податку такого виду діяльності як надання в оренду нерухомого майна та надання цих послуг платникам єдиного податку і населенню.

2). Відповідно до п.1 ст.320 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-ІУ власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Вказане положення також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.

Підпунктом 291.5.3 п.291.5 ст.291 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями передбачено, що фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів, не можуть бути платниками єдиного податку.

Таким чином, фізична особа – підприємець може перебувати на спрощеній системі оподаткування та здавати частину житлового приміщення до 100 квадратних метрів та нежитлового приміщення в оренду до 300 квадратних метрів, за умови, що решта житлового та нежитлового приміщення не перебуває в оренді.

3). У відповідності до розділу 4 Наказу Держспоживстандарту України від 11.10.2010 року № 457 “Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010”, який встановлює основні терміни та поняття, які використовуються в контексті КВЕД:

Послуги - це результат економічної діяльності, відносно якого не можна встановити права власності. Послуги не підлягають продажу окремо від процесу їх виробництва. Момент завершення виробництва послуги збігається з моментом надання її споживачеві.

У відповідності до Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016:2010 із змінами, затвердженими наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 21 жовтня 2015 року № 1329, послуги щодо оренди й експлуатування власної чи взятої у лізинг нерухомості визначені в розділі 68.2 Секції L “Послуги, пов’язані з нерухомістю”.

Враховуючи наведене, надання майна в оренду рахується послугою.

Довідково повідомляємо, що інформаційно-довідковий департамент Державної фіскальної служби України надає відповіді на запитання платників податків з питань застосування податкового законодавства за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) з 8.00 до 20.00 (крім суботи та неділі) та в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі на офіційному сайті Державної фіскальної служби України за адресою sfs.gov.ua.

Заступник начальника

Головного управління                                   Ю.Ю. Сакалош