Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Закарпатській області № 420

опубліковано 09 грудня 2015 о 15:10

Головне управління ДФС у Закарпатській області в межах своєї компетенції розглянуло запит щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором доходу, отриманого в результаті прийняття у спадщину майна, та повідомляє наступне.

Пунктом 18 частини першої ст. 12 Закону України від 22 жовтня 1993 №3551-XII “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” із змінами та доповненнями (далі – Закон № 3551) встановлено, що учасникам бойових дій надається пільга зі сплати податків, зборів, мита та інших платежів відповідно податкового та митного законодавства.

Відповідно до п. 7.3 ст. 7 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) будь-які питання оподаткування регулюються ПКУ і не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів, що містять виключно положення щодо внесення змін до ПКУ та/або положення, які встановлюють відповідальність за порушення норм податкового законодавства.

Отже, оподаткування доходів осіб, на які поширюється дія Закону № 3551, здійснюється виключно за нормами ПКУ.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV ПКУ, згідно з пп. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 якого об'єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначені у п.164.2 ст.164 ПКУ.

Відповідно до п.п. 164.2.10 п. 164.2 ст.164 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом ІV ПКУ.

Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав визначено ст. 174 ПКУ.

Підпунктом 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 ПКУ визначено, що вартість будь – якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ (ставка податку становить 5 відсотків бази оподаткування).

Що стосується пільг, то відповідно до п. 30.9 ст. 30 ПКУ податкова пільга надається шляхом:

а) податкового вирахування (знижки), що зменшує базу оподаткування до нарахування податку та збору;

б) зменшення податкового зобов'язання після нарахування податку та збору;

в) встановлення зниженої ставки податку та збору;

г) звільнення від сплати податку та збору.

Отже, при оподаткуванні доходів внаслідок прийняття спадщини нормами ПКУ передбачено нульову ставку податку на доходи фізичних осіб лише до вартості спадщини, визначеної пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 ПКУ, при цьому інших пільг щодо оподаткування спадщини нормами ПКУ не передбачено.

Також п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ передбачено, що тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір (далі - збір).

Об'єктом оподаткування збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ (пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ, за ставкою 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування, визначеною п.п. 1.3 п. 16¹ підрозділу 10 Розділу XX ПКУ (п.п. 1.4 п. 16¹ підрозділу 10 Розділу XX ПКУ).

Отже, особи, визнані учасниками бойових дій не звільняються від сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору за дохід, отриманий в результаті прийняття у спадщину майна від спадкодавця не першого ступеня споріднення.

Довідково повідомляємо, що інформаційно-довідковий департамент Державної фіскальної служби України надає відповіді на запитання платників податків з питань застосування податкового законодавства за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) з 8.00 до 20.00 (крім суботи та неділі) та в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі на офіційному сайті Державної фіскальної служби України за адресою sfs.gov.ua.

Заступник начальника

Головного управління                        Ю.Ю. Сакалош