Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Закарпатській області № 4

опубліковано 12 січня 2016 о 10:03

Головне управління ДФС у Закарпатській області розглянуло заяву щодо правомірності внесення змін до рішення органів місцевого самоврядування протягом базового податкового (звітного) періоду та терміну набрання чинності такого рішення, прийнятого 29 травня 2014 № 1309 Ужгородською міською радою.

Та аналогічну заяву, направлену до Головного управління ДФС у Закарпатській області на розгляд, враховуючи те, що згідно абз. 3 п. 52.4 ст. 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) надавати консультації, крім узагальнюючих, у письмовій або електронній формі можуть контролюючі органи в Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональні територіальні органи, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику (згідно змін, внесених до ПКУ Законом України від 17.07.2015 № 655-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків”).

Отже, розглянувши в межах компетенції зазначені вище заяви, повідомляємо наступне.

Пунктом 12.3 ст. 12 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено, що сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів.

Відповідно до п. 7.3 ст. 7 ПКУ будь-які питання оподаткування регулюються ПКУ і не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів, що містять виключно положення щодо внесення змін до ПКУ та/або положення, які встановлюють відповідальність за порушення норм податкового законодавства.

Законом України від 27.03.2014 № 1166-VII “Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні” (далі – ЗУ № 1166) були внесені зміни до ПКУ. Зокрема, п. 25 ЗУ № 1166 передбачено, що у ст. 265 ПКУ слова "житлова площа" в усіх відмінках замінити словами "загальна площа" у відповідному відмінку.

Отже, відповідно до ст. 265 ПКУ із змінами та доповненнями (чинними у 2014 році) об’єктом оподаткування є об’єкт житлової нерухомості, в тому числі його частка, базою оподаткування є сумарна житлова площа до 31.03.2014р., а з 01.04.2014р. – сумарна загальна площа.

Пунктом 4 розділу IV Прикінцевих положень ЗУ № 1166) було доручено Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом:

- прийняти нормативно-правові акти, необхідні для реалізації цього Закону;

- привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

- забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Зміни, передбачені розділом I цього Закону, набрали чинності з 1 квітня 2014 року (п.1 розд. IV Прикінцевих положень ЗУ).

Довідково повідомляємо, що інформаційно-довідковий департамент Державної фіскальної служби України надає відповіді на запитання платників податків з питань застосування податкового законодавства та порядку нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) з 8.00 до 20.00 (крім суботи та неділі) та в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі на офіційному сайті Державної фіскальної служби України за адресою sfs.gov.ua.

Перший заступник начальника

Головного управління                                О.М. Гопа