Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Закарпатській області № 368

опубліковано 26 вересня 2016 о 17:53

Головне управління ДФС у Закарпатській області розглянуло в межах своєї компетенції звернення про надання індивідуальної письмової консультації щодо включення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу прощеної (анульованої) кредитором суми боргу за фінансовим кредитом в іноземній валюті, та повідомляє таке.

Підпунктом 14.1.47 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755 із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) встановлено, що додаткові блага - кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розд. IV ПКУ).

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV ПКУ.

Зокрема п.п. 164.2.17 ,,д” п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Кодексу передбачено, що до складу оподатковуваного доходу платника податку - фізичної особи включається додаткове благо у вигляді суми боргу, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням.

Слід зазначити, що редакція вказаної норми ПКУ декілька разів змінювалася.

Так, у період з 01.01.2011 по 31.12.2014, відповідно до п.п. 164.2.17„д” п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Кодексу, з урахуванням змін, внесених Законом України від 24 травня 2012 року № 4834-УІ „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм”, до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 Кодексу) у вигляді суми боргу платника податку, анульованого (прощеного) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності.

З 01.01.2015 у зв’язку з набранням чинності Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи” (далі - Закон №71), яким, зокрема, внесено зміни до п.п. 164.2.17 „д” п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ, до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 Кодексу) у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Водночас Законом № 71 п. 165.1 ст. 165 ПКУ доповнено п.п. 165.1.55, відповідно до якого до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи, як основна сума боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності у сумі, що не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року та сума процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені), прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним і процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності.

Аналіз вказаних редакцій свідчить, що до 01.01.2015 оподаткуванню підлягала вся сума боргу платника перед іншими особами, а з 01.01.2015 - основна сума боргу (кредиту).

Законом України від 09 квітня 2015 року № 321-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо кредитних зобов'язань”, який набрав чинності 07.05.2015, внесено зміни до ПКУ в частині звільнення від оподаткування операції з прощення (анулювання) кредитором боржникові заборгованості за фінансовим кредитом в іноземній валюті, а саме:

Підпункт 165.1.55 п. 165.1 ст. 165 ПКУ доповнено абзацом другим в якому зазначено, що сума процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені), прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Та, підрозділ 1 розділу XX “Перехідні положення” ПКУ доповнено п. 8 такого змісту: “Не вважається додатковим благом платника податку та не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу сума, прощена (анульована) кредитором у розмірі різниці між основною сумою боргу за фінансовим кредитом в іноземній валюті, визначена за офіційним курсом Національного банку України на дату зміни валюти зобов'язання за таким кредитом з іноземної валюти у гривню, та сумою такого боргу, визначеною за офіційним курсом Національного банку України станом на 1 січня 2014 року, а також сума процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені) за такими кредитами, прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності. Норми цього пункту застосовуються до фінансових кредитів в іноземній валюті, не погашених до 1 січня 2014 року.

Дія абзацу першого цього пункту поширюється на операції з прощення (анулювання) кредитором боржникові заборгованості за фінансовим кредитом в іноземній валюті, що здійснювалися починаючи з 1 січня 2015 року”.

Враховуючи викладене вище, якщо анулювання (прощення) кредитором боргу платнику, за самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, відбулося у період з 01.01.2011 по 31.12.2014, то сума основного боргу (тіло кредиту) та нарахованих відсотків без урахування пені та штрафів підлягає включенню до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника, відображенню у річній податковій декларації про майновий стан і доходи та оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

У разі анулювання (прощення) кредитором боргу платника за самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, яке відбулося з 01.01.2015, до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника включається та оподатковується податком на доходи фізичних осіб лише основна сума боргу (кредиту) платника податку, за умови, коли вона перевищує 50 відс. однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Наголошуємо, що кожен конкретний випадок виникнення податкових відносин слід розглядати з урахуванням документів і матеріалів, які стосуються окремої справи.

Довідково повідомляємо, що інформаційно-довідковий департамент Державної фіскальної служби України надає відповіді на запитання платників податків з питань застосування податкового законодавства за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) з 8.00 до 20.00 (крім суботи та неділі) та в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі на офіційному сайті Державної фіскальної служби України за адресою sfs.gov.ua.

В.о. начальника

Головного управління О.М. Гопа