Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Закарпатській області № 1834

опубліковано 10 вересня 2015 о 10:02

Головне управління ДФС у Закарпатській області розглянуло запит щодо отримання права на бюджетне відшкодування від’ємного значення податку на додану вартість, зменшеного за результатами перевірки, та не відображеного в податковій звітності в наступних звітних періодах та відповідно до статті 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Податковий кодекс) надає податкову консультацію.

Подання уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок (далі – уточнюючий розрахунок) (у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 розділу II Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі – Кодекс)) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених статтею 50 розділу II Кодексу)) передбачено пунктом 50.1 статті 50 розділу II Кодексу.

Так, відповідно до пункту 50.1 статті 50 Кодексу, у разі виявлення помилки, що міститься у раніше поданій платником податків податковій звітності, такий платник податків зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої звітності в один із способів:

а) надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 відс. такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку,

б) відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5 відс. такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

Враховуючи те, що на сьогодні здійснюється комплекс заходів щодо можливості подання уточнюючого розрахунку в складі декларації, платнику наразі доцільно подати уточнюючі розрахунки до податкових декларацій як окремі документи (лист ДФС України від 09.06.2015р. N 11999/6/99-99-19-01-01-15).

Починаючи з липня 2015 року, при виявлені помилок, допущених в звітних періодах після 01.02.2015р., в результаті виправлення яких збільшується чи зменшується залишок від'ємного значення різниці між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом, сума збільшення/зменшення такого залишку зі знаком "+" або "-" виправляється шляхом внесення змін до відповідних показників розділу III уточнюючого розрахунку за відповідний звітний період (лист ДФС України від 07.08.2015 р. № 29168/7/99-99-19-03-02-17).

У рядку 20.3 відображається збільшення або зменшення залишку від'ємного значення, який (для декларації 0110 – після бюджетного відшкодування) включається до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду за результатами камеральної чи документальної перевірки, проведеної контролюючим органом (пп. 9 п. 5 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2014, № 966 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість»).

Крім того, якщо рядок 20.3 заповнено, то в прикінцевій частині декларації (у полі-розшифровці, позначеному "***") необхідно вказати відомості про податкові повідомлення-рішення (дату, номер, суму). 

У разі виправлення значення рядка 24 декларації, яке у майбутніх звітних періодах впливало на значення рядка 23 (фактична сплата отримувачем товарів/послуг постачальникам таких товарів/послуг здійснювалась у різних податкових періодах), уточнюючий розрахунок подається за кожний звітний період, у якому значення рядка 24 декларації впливало на значення рядка 23. Такі уточнюючі розрахунки можуть бути подані лише у спосіб, визначений в абзаці четвертому пункту 50.1 статті 50 розділу II Кодексу, оскільки форма декларації передбачає можливість подання уточнюючого розрахунку як додатка до неї лише за один звітний період, помилки якого виправляються (п. 6 розд. VІ вищенаведеного Порядку від 23.09.2014 № 966).

Таким чином, враховуючи вищенаведене та те, що зменшення бюджетного відшкодування податку на додану вартість за результатами документальної виїзної перевірки ТОВ відбулося у квітні п.р. (перевірка завершена 06.04.2015р.), товариству з обмеженою відповідальністю доцільно подати уточнюючі розрахунки до податкових декларацій як самостійні документи, починаючи з податкового періоду – квітень п.р., і завершуючи періодом, в якому була здійснена остання транзакція (фактична оплата постачальникам товарів/послуг).

Заступник начальника Головного управління

ДФС у Закарпатській області                                                                                     Ю.Ю. Сакалош