Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Закарпатській області № 1978

опубліковано 30 вересня 2015 о 16:11

Головне управління ДФС у Закарпатській області розглянуло запит, направлений до ДПІ у Виноградівському районі ГУ ДФС у Закарпатській області, щодо обрахунку суми податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, в частині використання документів при обрахунку показників SНаклОтр, SНаклВид, складених починаючи з 1 липня 2015 року, в тому числі розрахунків коригування, складених починаючи з 1 липня 2015 року та зареєстрованих в ЄРПН, до податкових накладних, складених до 1 липня 2015, та відповідно до статті 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - Податковий кодекс) надає індивідуальну податкову консультацію.

Згідно з пунктом 185.1 статті 185 Податкового кодексу об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу.

Зменшення суми податкових зобов'язань платника податку - постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов'язаних з гарантійною заміною товарів, або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору (пункт 192.2 статті 192 Кодексу).

Відповідно до абзацу третього пункту 201.10 статті 201 Податкового кодексу та пункту 9 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 р. №957, податкові накладні, у разі постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку, реєструються в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) та не видаються отримувачу (покупцю) товарів/послуг.

Пунктом 3 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого Постановою Кабінету міністрів України від 29.12.2010 р. №1246, передбачено, що розрахунок коригування, складений платником податку до податкових накладних, які не видаються отримувачу (покупцю) товарів (послуг), підлягає реєстрації таким платником податку.

Розрахунок коригування, складений платником ПДВ до податкової накладної, яка не підлягає наданню покупцю (неплатнику ПДВ), також покупцю не надається та відображається у розділі I "Податкові зобов'язання" податкової декларації з ПДВ у відповідному рядку залежно від дати складання податкової накладної, до якої складається розрахунок коригування.

Пунктом 35 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу визначено що період з 01 лютого 2015 року до 01 липня 2015 року є перехідним періодом, протягом якого реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН здійснюється без обмежень сумою податку, обчисленою за формулою, визначеною пункту 2001.3 статті 2001 Податкового кодексу (далі – реєстраційна сума).

У зв’язку з прийняттям Закону України від 16.07.2015року №643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість», відповідно до змін, внесених до пункту 2001.3 статті 2001 Податкового кодексу, показники реєстраційної суми, що обраховуються за формулою, визначеною вказаним пунктом, обраховуються з 1 липня 2015 року. При цьому для обрахунку показників SНаклОтр, SНаклВид та SМитн використовуються документи (податкові накладні, розрахунки коригування, митні декларації, аркуші коригування та додаткові декларації), складені починаючи з 1 липня 2015 року, в тому числі розрахунки коригування, складені починаючи з 1 липня 2015 року та зареєстровані в ЄРПН, до податкових накладних, складених до 1 липня 2015 року на платника податку.

Відповідно до змін, внесених до пункту 34 підрозділу 2 розділу ХХ Поджаткового кодексу:

а) реєстраційна сума та всі її складові, визначені Податковим кодексом, обнуляються станом на третій робочий день після дня набрання чинності Законом №643 (03.08.2015);

б) після зазначеного обнуління реєстраційна сума (ΣНакл) зареєстрованим платникам податку збільшується на:

- суму середньомісячного розміру сум ПДВ, задекларованих платником до сплати до бюджету та погашених або розстрочених за останні 12 звітних місяців/ 4 квартали (т.з. „овердрафт”);

- суму помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань з ПДВ станом на 01.07.2015;

- суму від’ємного значення податку, непогашеного станом на 01.07.2015 та задекларованого платником у рядках 24 та 31 податкової декларації з ПДВ за червень 2015 року/ ІІ квартал 2015 року;

- суму залишків коштів на електронних рахунках платників станом на дату зазначеного обнуління за вирахуванням сум, заявлених платником у складі податкової звітності з податку за звітний (податковий) період за червень 2015 року до перерахування з електронного рахунку до бюджету в рахунок сплати податкових зобов'язань з податку та/або на поточний рахунок платника відповідно до пункту 200 1.6 статті 200 1 цього Кодексу, а також сум податкових зобов'язань, задекларованих за звітний (податковий) період за червень 2015 року / II квартал 2015 року.

Таким чином, з 01 липня 2015 року при реєстрації податкової накладної або розрахунку коригування в ЄРПН на центральному рівні Державної фіскальної служби України відбувається перевірка наявності у платника, який здійснює таку реєстрацію, достатньої реєстраційної суми. Тобто для отримання можливості зареєструвати в ЄРПН податкову накладну або розрахунок коригування реєстраційна сума платника податку повинна бути більшою або дорівнювати сумі ПДВ, зазначеній у вказаних документах.

 Показники, які відображаються у витягу з системи електронного адміністрування ПДВ, є складовими формули, що перераховані у Податковому кодексі та постанові Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569 «Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість». За такими складовими формула розраховує суму податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні (реєстраційну суму).

Такі показники змінюються по мірі надходження до системи електронного адміністрування ПДВ інформації про зареєстровані податкові накладні, розрахунки коригування до них, митні декларації та аркуші коригування до них, зараховані на електронний рахунок кошти, подану податкову звітність.

Заступник начальника Головного управління

ДФС у Закарпатській області                                 C.Е. Кіяк