Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Закарпатській області № 2310

опубліковано 16 листопада 2015 о 12:35

Головне управління ДФС у Закарпатській області розглянуло лист щодо сплати платниками єдиного податку  авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів і повідомляє наступне.

Відповідно до п.52.1 статті 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями, (далі – ПКУ) податкова консультація надається з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п.52.2 ст.52 ПКУ).

Відповідно до п.п. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 ПКУ дивіденди - платіж, що здійснюється юридичною особою - емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

При цьому, якщо платіж особою називається дивідендом, такий платіж оподатковується під час виплати згідно з нормами, визначеними згідно з положеннями п. 57.1 прим. 1 ст. 57 ПКУ, незалежно від того, чи є особа платником податку на прибуток.

Обов’язок з нарахування та сплати авансового внеску з податку за визначеною п. 136.1 ст. 136 ПКУ ставкою покладається на будь-якого емітента корпоративних прав, що є резидентом, незалежно від того, чи користується такий емітент пільгами із сплати податку, передбаченими ПКУ, чи у вигляді застосування ставки податку іншої, ніж встановлена п. 136.1 ст. 136 ПКУ.

Згідно з п.п. 57.1 прим.1. 2 п. 57.1 прим. 1 ст. 57 ПКУ крім випадків, передбачених п.п. 57.1 прим.1. 3 п. 57.1 прим. 1 ст. 57 ПКУ, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Авансовий внесок обчислюється за ставкою, встановленою п. 136.1 ст. 136 ПКУ. Сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску.

Авансовий внесок, передбачений п.п. 57.1 прим. 1. 2 п. 57.1 прим. 1 ст. 57 ПКУ, не справляється у разі виплати дивідендів, зокрема фізичним особам (п.п. 57.1 прим.1. 3 п. 57.1 прим. 1 ст. 57 ПКУ).

Таким чином, юридична особа – платник єдиного податку зобов’язана при виплаті дивідендів (за винятком виплати дивідендів фізичним особам) нарахувати та внести до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток за правилами, встановленими п. 57.1 прим.1 ст. 57 ПКУ. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів. При цьому суми нарахованого податкового зобов’язання з єдиного податку не зменшуються на суму авансового внеску податку на прибуток, сплаченого у зв’язку з виплатою дивіденів.

Авансові внески з податку на прибуток, що внесені до бюджету при виплаті дивідендів юридичними особами, які застосовують третю групу спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності відображаються у рядку 20 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів України від 30.12.2013 № 872, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20 січня 2014 р. за № 103/24880 (до затвердження нової  форми декларації),  яка подається до 1 червня року наступного за звітним (податковим) роком.

 

Щодо включення до бази оподаткування одержувачем дивідендів – юридичною особою суми дивідендів, отриманих від платника єдиного податку – юридичної особи.

Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ розрахунок об'єкта оподаткування податком на прибуток здійснюється на підставі даних бухгалтерського обліку шляхом коригування фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які збільшують або зменшують фінансовий результат до оподаткування, згідно з положеннями розділу III "Податок на прибуток підприємств" Кодексу.

Згідно з п. 20 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 "Дохід", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.99 N 290 (далі - П(С)БО 15), дохід, який виникає в результаті використання активів підприємства іншими сторонами, визнається у вигляді процентів, роялті та дивідендів.

Дохід у вигляді дивідендів належить до інших фінансових доходів і визнається у періоді прийняття рішення про їх виплату.

Крім того, відповідно до положень пп. 140.4.1 п. 140.1 ст. 140 ПКУ фінансовий результат платника податку на прибуток до оподаткування зменшується на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, які підлягають виплаті на його користь,   лише від інших платників податку на прибуток.

 

З огляду на викладене, одержувач  дивідендів - юридична особа  включає доходи у вигляді дивідендів до інших фінансових доходів по бухгалтерському обліку. При цьому, у разі здійснення коригування фінансового результату до оподаткування  відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ, такий платник  не має підстав для зменшення фінансового результату до оподаткування на суму дивідендів, отриманих від юридичної особи - платника єдиного податку.

Джерело інформації: загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс Державної фіскальної служби України  (http://zir.minrd.gov.ua)

Інформаційно-довідковий департамент Державної фіскальної служби України надає відповіді на запитання платників податків з питань застосування податкового законодавства за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) з 8.00 до 20.00 (крім суботи та неділі).

Заступник начальника

Головного управління                                                           Ю.Ю.Сакалош