Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Закарпатській області № 2523

опубліковано 14 грудня 2015 о 16:18

Головне управління ДФС у Закарпатській області на запит про надання консультації щодо правомірності розрахунку понижуючого коефіцієнта зворотним способом за період з квітня 2015 р. по грудень 2015 року, повідомляє таке.

Якщо після застосування понижуючого коефіцієнта середній платіж на одну застраховану особу у звітному місяці 2015 р. складає менше, ніж середньомісячний платіж на одну застраховану особу платника у 2014 р., то виникає необхідність розрахунку понижуючого коефіцієнта зворотнім способом, тобто необхідно середньомісячний платіж за 2014 рік на одну застраховану особу поділити на базу нарахування єдиного внеску на одну застраховану особу у звітному місяці та помножити на 100 - отримаємо розмір єдиного внеску.

Разом з тим повідомляємо, відповідно до п. 9 прим. 5 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) страхувальники при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам та/або при нарахуванні винагороди за цивільно-правовими договорами, допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами можуть застосувати понижуючий коефіцієнт до ставки єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) за умови дотримання певних умов.

Згідно з п. 9 прим. 5 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 у разі застосування коефіцієнта платник ЄВ зазначає про це в звіті.
З метою дотримання умов, що надають право роботодавцям на застосування понижуючого коефіцієнта до ставки ЄВ, та при його розрахунку, страхувальники використовують інформацію, зазначену ними у звітності, керуючись вимогами Закону № 2464 та Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄВ на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 (далі - Інструкція № 449). Обчислення єдиного внеску здійснюється щомісяця на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які нараховується ЄВ (частина друга ст. 9 Закону № 2464).
При цьому, якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, нараховані суми включаються до заробітної плати того місяця, у якому були здійснені нарахування (п.п. 3 п. 3 розд. ІV Інструкції № 449). Формою таблиці 1 додатка 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 (далі – Порядок № 435), яка формується із даних таблиці 6 цього додатка, передбачено рядок 6 «Донараховано та/або доутримано єдиний внесок у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (р. 6.1 + р. 6.2 + р. 6.3)» та рядок 7 «Зменшено суму єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (р. 7.1 + р. 7.2 + р. 7.3)».

Таким чином, з метою усунення самостійно виявлених помилок в розрахунку розміру понижуючого коефіцієнта, допущених у періодах, що передують звітному, роботодавець може здійснити перерахунок ЄВ за попередній звітний період, результати якого відобразити в рядках 6.1.9 – 6.1.13 та/або 7.1.9 – 7.1.13 таблиці 1 додатка 4 звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску.

Довідково повідомляємо, що інформаційно-довідковий департамент Державної фіскальної служби України надає відповіді на запитання платників податків з питань застосування податкового законодавства та порядку нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) з 8.00 до 20.00 (крім суботи та неділі) та в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі на офіційному сайті Державної фіскальної служби України за адресою sfs.gov.ua

 

Заступник начальника

Головного управління                                     Ю.Ю. Сакалош