Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Закарпатській області №

опубліковано 18 грудня 2015 о 16:34

Головне управління ДФС у Закарпатській надає податкову консультацію відповідно до п. 52.4 ст. 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2275-VI (далі ПКУ) зі змінами та доповненнями щодо податкових зобов’язань платника єдиного податку – юридичної особи третьої групи (4%) при реалізації легкового автомобіля, що перебуває на балансі підприємства.

Порядок визначення доходів та їх склад для платників єдиного податку першої – третьої груп, в тому числі юридичних осіб, визначено ст.292 ПКУ.

Пунктом 2 ст.292 ПКУ передбачено визначення доходу платника єдиного податку юридичної особи від продажу основних засобів, зокрема, якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, як різниця між сумою коштів, отриманих від продажу таких основних засобів та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу, незалежно від кількості операцій з продажу основних засобів.

 Відсоткова ставка єдиного податку (п.293.3 ст.293 ПКУ) для платників третьої групи встановлюється у розмірі:

1) 2 відсотки доходу – у разі сплати ПДВ;

2) 4 відсотки доходу у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

У разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками єдиного податку третьої групи (відповідно до пп. 3) п. 298.2.3 статті 298 ПКУ) такі платники зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення.

Таким чином, враховуючи зазначені вище вимоги ПКУ повідомляємо наступне:

1. ЮО може протягом календарного року продати легковий автомобіль, який перебуває на балансі підприємства як основний засіб, і залишитися платником єдиного податку третьої групи за умови не перевищення обсягу річного доходу в розмірі 20000000 гривень.

2. Дохід ЮО від продажу легкового автомобіля, що перебуває на балансі (основні засоби), оподатковується єдиним податком за ставкою доходу.

 Заступник начальника

Головного управління                       Ю.Ю. Сакалош