Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Закарпатській області № 103

опубліковано 21 січня 2016 о 14:48

Головне управління ДФС у Закарпатській області розглянуло запит щодо віднесення сум податку на додану вартість, на підставі попередньої митної декларації, та відповідно до статті 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - Податковий кодекс) надає індивідуальну податкову консультацію.

Відповідно до пункту 198.1 статті 198 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – Податковий кодекс) до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з:

- придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг;

- придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів, у тому числі при їх ввезенні на митну територію України.

У разі ввезення товарів на митну територію України датою виникнення податкових зобов’язань є дата подання митної декларації для митного оформлення (пункт 187.8 статті 187 Податкового кодексу).

Згідно з пунктом 198.2 статті 198 Податкового кодексу для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згідно з пунктом 187.8 статті 187 цього Кодексу.

Згідно з п. 1 ст. 248 Митного кодексу України 13 березня 2012 року №4495-VI зі змінами та доповненнями (далі – Митний кодекс) митне оформлення розпочинається з моменту подання органу доходів і зборів декларантом або уповноваженою ним особою митної декларації або документа, який відповідно до законодавства її замінює, та документів, необхідних для митного оформлення, а в разі електронного декларування - з моменту отримання органом доходів і зборів від декларанта або уповноваженої ним особи електронної митної декларації або електронного документа, який відповідно до законодавства замінює митну декларацію.

Відповідно до частин 1-3 статті 194 Митного кодексу у разі ввезення товарів на митну територію України декларант або уповноважена ним особа попередньо повідомляють контролюючий орган, у зоні діяльності якого товари будуть пред’явлені для митного оформлення, про намір ввезти ці товари.

Попереднє повідомлення про намір ввезти товари на митну територію України здійснюється шляхом надання контролюючому органу, в зоні діяльності якого товари будуть пред’явлені для митного оформлення, попередньої митної декларації або іншого документа, що може використовуватися замість митної декларації відповідно до статті 94 Митного кодексу.

Частиною 1 статті 259 Митного кодексу визначено, що попередня митна декларація подається до ввезення товарів, транспортних засобів комерційного призначення (у тому числі з метою транзиту) або після їх ввезення, якщо ці товари, транспортні засоби перебувають на території пункту пропуску через державний кордон України.

Відповідно до частини 1 статті 261 Митного кодексу у разі подання відповідно до статті 259 Митного кодексу попередньої, тимчасової або періодичної митної декларації декларант або уповноважена ним особа повинні протягом строків, визначених відповідно до Митного кодексу, подати контролюючому органу додаткову декларацію, яка містить точні відомості про товари, задекларовані за попередньою, тимчасовою або періодичною митною декларацією, що подавалися б у разі декларування цих товарів за митною декларацією, заповненою у звичайному порядку.

Згідно з частиною 13 статті 259 Митного кодексу якщо попередня митна декларація містить лише відомості, достатні для ввезення товарів, транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України та забезпечення їх доставки до органу доходів і зборів призначення, або після оформлення попередньої митної декларації змінюються заходи нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, для випуску товарів декларантом або уповноваженою ним особою подається додаткова декларація.

Згідно з Класифікатором типів декларацій, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 20.09.2015 року №1011 «Про затвердження відомчих класифікаторів інформації з питань державної митної справи, які використовуються у процесі оформлення митних декларацій»:

декларація ІМ 40 ЕЕ - попередня митна декларація з обсягом даних, необхідним для пропуску товарів через митний кордон України та доставлення до митного органу призначення, подання та призначення якої визначено статтею 259 Митного кодексу;

декларація ІМ 40 ДЕ - додаткова декларація до попередньої митної декларації, після якої ввезені товари випускаються у вільний обіг (який здійснюється без обмежень з боку органів доходів і зборів України) на території України, подання та призначення якої визначено статтею 261 Митного кодексу.

Відповідно до частини 14 статті 259 Митного кодексу попередня митна декларація разом з додатковою декларацією, поданою відповідно до частини 13 статті 259 Митного кодексу, становлять митну декларацію, заповнену в звичайному порядку.

Відповідно до пункту 201.12 статті 201 Податкового кодексу у разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку.

Джерело інформації: офіційний портал Державної фіскальної служби України (http://sfs.gov.ua).

Інформаційно-довідковий департамент Державної фіскальної служби України надає відповіді на запитання платників податків з питань застосування податкового законодавства за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) з 8.00 до 20.00 (крім суботи та неділі).

Заступник начальника

ГУ ДФС у Закарпатській області                 Ю.Ю.Сакалош