Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Закарпатській області № 250

опубліковано 16 лютого 2016 о 11:50

Головне управління ДФС у Закарпатській області розглянуло лист щодо включення до об’єкту оподаткування податку на прибуток в 2012 – 2014 роках суми ТМЦ ввезених на територію України в режимі переробки з порушенням митних формальностей та вивезеними за межі митної території України в режимі реекспорту за контрактом на переробку давальницької сировини і повідомляє наступне.

Відповідно до п.52.1 статті 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями, (далі – ПКУ) податкова консультація надається з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п.52.2 ст.52 ПКУ).

Згідно пп. 14.1.134 п.14.1 ст.14 ПКУ операція з давальницькою сировиною - це операція з переробки (обробки, збагачення чи використання) давальницької сировини (незалежно від кількості замовників і виконавців, а також етапів (операцій)) з метою одержання готової продукції за відповідну плату.

До операцій з давальницькою сировиною належать операції, в яких сировина замовника на конкретному етапі її переробки становить не менш як 20 відсотків загальної вартості готової продукції;

Давальницькою сировиною згідно з пп. 14.1.41 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу є сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, що є власністю одного суб'єкта господарювання (замовника) і передаються іншому суб'єкту господарювання (виробнику) для виробництва готової продукції, з подальшим переданням або поверненням такої продукції або її частини їх власникові або за його дорученням іншій особі.

Відповідно до ст. 147 Митного кодексу України від 13.03.201 р., № 4495-VI, із змінами та доповненнями (чинний з 01.06.2012 р.), переробка на митній території - це митний режим, відповідно до якого іноземні товари піддаються у встановленому законодавством порядку переробці без застосування до них заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, за умови подальшого реекспорту продуктів переробки.

Згідно ст. 149 Митного кодексу України, поміщення товарів у митний режим переробки на митній території допускається з письмового дозволу митного органу за заявою власника цих товарів або уповноваженої ним особи.

Передача давальницької сировини на переробку не змінює податкових зобов'язань виконавця, оскільки не відбувається переходу права власності на цю сировину.

За датою підписання акта передачі готової продукції, виробленої із давальницької сировини, або іншого документа, оформленого відповідно до вимог чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт чи надання послуг, виникає дохід від такої операції, який визнається в розмірі договірної (контрактної) вартості, але не менше ніж сума компенсації, отримана в будь-якій формі (п. 135.4 ст. 135 Податкового кодексу).

Проте, у разі порушення митних формальностей, ввезення сировини на територію України та вивезення готової продукції за межі митної території України підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

А саме, згідно з пп.135.5.4 п. 135.5 ст.135 ПКУ, в редакції яка діяла до 01.01.2015р., до складу інших доходів, що враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування, включаються - вартість товарів, безоплатно отриманих платником податку у звітному періоді, визначена на рівні не нижче звичайної ціни та суми безнадійної кредиторської заборгованості.

Відповідно до п.137.1 ст.137 ПКУ за датою переходу покупцеві права власності визнається дохід від реалізації товарів.

Тобто, до складу доходів платника податку включається вартість ввезених з порушенням митних формальностей на територію України товарів, за які не були здійснені розрахунки, як безоплатно отримані, а також вартість реалізованих за межі митної території України товарів.

Інформаційно-довідковий департамент Державної фіскальної служби України надає відповіді на запитання платників податків з питань застосування податкового законодавства за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) з 8.00 до 20.00 (крім суботи та неділі).

Заступник начальника

Головного управління                         Ю.Ю. Сакалош