Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Закарпатській області № 251

опубліковано 16 лютого 2016 о 11:51

Головне управління ДФС у Закарпатській області розглянуло лист щодо дати виникнення доходу у вигляді безоплатно отриманих товарів, а також вартості неоплачених товарів, по яких минув строк позовної давності за період 2012-2014 роки і повідомляє наступне.

Відповідно до п.52.1 статті 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями, (далі – ПКУ) податкова консультація надається з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п.52.2 ст.52 ПКУ).

Відповідно до п.135.1 ст.135 ПКУ, в редакції яка діяла до 01.01.2015р., доходи, що враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування, включаються до доходів звітного періоду за датою, визначеною відповідно до статті 137, на підставі документів, зазначених у пункті 135.2 цієї статті, та складаються з:

- доходу від операційної діяльності, який визначається відповідно до пункту 135.4 цієї статті;

- інших доходів, які визначаються відповідно до пункту 135.5 цієї статті, за винятком доходів, визначених у пункті 135.3 цієї статті та у статті 136 цього Кодексу».

Підпунктом 135.5.4 ст.135 Подексу України визначено, що інші доходи включають вартість товарів, робіт, послуг, безоплатно отриманих платником податку у звітному періоді, визначена на рівні не нижче звичайної ціни, суми безповоротної фінансової допомоги, отриманої платником податку у звітному податковому періоді, безнадійної кредиторської заборгованості, крім випадків, коли операції з надання/отримання безповоротної фінансової допомоги проводяться між платником податку та його відокремленими підрозділами, які не мають статусу юридичної особи.

У відповідності до п. 137.10 ст. 137 Податкового кодексу України, - суми безповоротної фінансової допомоги та безоплатно отримані товари (роботи, послуги) вважаються доходами на дату фактичного отримання платником податку товарів (робіт, послуг), або за датою надходження коштів на банківський рахунок, чи в касу платника податку, якщо інше не передбачено цим розділом

Згідно з абзацом "а" підпункту 14.1.11 пункту 14.1 статті 14 Кодексу заборгованість за зобов'язаннями, щодо яких минув строк позовної давності, є безнадійною заборгованістю.

Якщо у платника податку рахувалась кредиторська заборгованість за неоплачені товари/послуги і залишилася нестягнутою після закінчення терміну позовної давності, то у податковому періоді, на який припадає закінчення терміну позовної давності, такі товари/послуги вважаються безоплатно отриманими і платник податку повинен всю суму такої непогашеної кредиторської заборгованості (з урахуванням ПДВ) включити до складу доходів, що враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування.

При цьому зазначаємо, що надана у запиті інформація не дає можливості чітко визначити суть господарських операцій, в зв’язку з чим неможливо надати конкретну відповідь щодо дати виникнення окремих видів доходів. Розмір та дата виникнення доходів залежить від умов укладених договорів на ввезення та вивезення товарів, а також дотримання платником податку норм чинного законодавства.

Інформаційно-довідковий департамент Державної фіскальної служби України надає відповіді на запитання платників податків з питань застосування податкового законодавства за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) з 8.00 до 20.00 (крім суботи та неділі).

Заступник начальника

Головного управління                                   Ю.Ю. Сакалош