Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Закарпатській області № 642

опубліковано 08 квітня 2016 о 09:41

Головне управління ДФС у Закарпатській області розглянуло, в межах компетенції лист від 25.02.2016р. № 25-2-5 щодо надання роз’яснення з питання відображення акцизного податку в розрахункових документах РРО при здійсненні реалізації пального на АЗС та повідомляє наступне.

Починаючи з 01.01.2016р. ставка акцизного податку при здійсненні роздрібної торгівлі пальним становить згідно п.п. 215.3.10 п. 215.3 ст. 215 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – Кодекс) 0,042 євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) товару.

Згідно п.п. 214.1.4 п. 214.1 ст. 214 Кодексу базою оподаткування акцизним податком є вартість (з податком на додану вартість та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, що реалізовані відповідно до підпункту 213.1.9 пункту 213.1 статті 213 цього Кодексу.

Згідно п. 216.9 ст. 216 Кодексу датою виникнення податкових зобов’язань щодо реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є дата здійснення розрахункової операції відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», для безготівкових розрахунків - дата оформлення розрахункового документа на суму проведеної операції, який підтверджує факт продажу, відвантаження, фізичного відпуску товару, а у разі реалізації товарів фізичними особами - підприємцями, які сплачують єдиний податок, - дата надходження оплати за проданий товар.

Пунктом 217.3 статті 217 Кодексу встановлено, що податок з товарів (продукції), реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, на які встановлені ставки податку в іноземній валюті, сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом звітного кварталу.

Починаючи з 11.03.2016р., вступили в дію норми Наказу Міністерства фінансів України від 21.01.2016р. № 13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) (далі – Положення № 13).

Згідно пункту 2 розділу ІІ Положення № 13 для суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку (СГ, що зареєстровані платниками іншого податку, крім ПДВ) у касовому чеку окремим рядком повинні зазначатись розмір ставки такого податку, загальна сума такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами). На початку рядка повинна друкуватись назва такого податку. У реквізиті «Акцизний податок» його назва наводиться згідно з Кодексом. За потреби дозволяється використовувати скорочення.

Звертаємо увагу, що відповідно до пункту 6 розділу ІІ Положення № 13 у разі застосування при проведенні розрахунків з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) платіжного терміналу, з’єднаного або поєднаного з реєстратором розрахункових операцій, касовий чек повинен додатково містити такі обов'язкові реквізити:

ідентифікатор еквайєра та торгівця або інші реквізити, що дають змогу їх ідентифікувати;

ідентифікатор платіжного пристрою;

суму комісійної винагороди (у разі наявності);

вид операції;

реквізити електронного платіжного засобу (платіжної картки) (допустимі правилами безпеки платіжної системи), перед якими друкуються великі літери «ЕПЗ»;

напис «Код авт.» та код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію в платіжній системі, крім випадків, коли правила розрахунків платіжної системи передбачають складання розрахункових документів із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток) без виконання процедур авторизації;

підпис касира та підпис держателя електронного платіжного засобу (платіжної картки) (якщо це передбачено правилами платіжної системи) в окремих рядках, перед якими друкуються відповідно написи "Касир" та «Держатель ЕПЗ».

Таким чином, на даний час при здійсненні роздрібної реалізації пального на АЗС ставка акцизного податку в касовому чеку протягом звітного кварталу повинна відображатись в гривнях відповідно до офіційного курсу гривні до євро, встановленого Національним банком України, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і не змінюється до кінця звітного кварталу.

Тобто для розрахунку акцизного податку з роздрібної торгівлі пальним у першому кварталі 2016 року необхідно застосовувати курс євро, встановлений НБУ на 20 грудня 2015 року. За даними НБУ на 20.12.2015 1є = 25,462988 грн., відповідно для першого кварталу 2016 року ставка акцизного податку у гривнях за один літр реалізованого (відпущеного) пального дорівнює – 0,042 євро х 25,462988 гривні.

А для розрахунку акцизного податку з роздрібної торгівлі пальним у другому кварталі 2016 року необхідно застосовувати курс євро, встановлений НБУ на 20 березня 2016 року. За даними НБУ на 20.03.2016 1є = 30,200342 грн., відповідно для другого кварталу 2016 року ставка акцизного податку у гривнях за один літр реалізованого (відпущеного) пального дорівнюватиме – 0,042 євро х 30,200342 гривні.

З метою коректного та відповідно до вимог діючого законодавства відображення у касовому чеку ставки та суми акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, в тому числі пального, рекомендуємо звернутись до центра сервісного обслуговування, з яким ТОВ «Авто-Паливосервіс» уклало договір на технічне обслуговування та ремонт реєстраторів розрахункових операцій.

Перший заступник начальника

Головного управління                         О.М. Гопа