Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Закарпатській області №2531

опубліковано 07 листопада 2016 о 15:55

Головне управління ДФС у Закарпатській області на виконання вимог ст.52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) розглянуло в межах своєї компетенції запит про надання індивідуальної письмової консультації щодо визначення доходів та бази оподаткування для перевізників- платників єдиного податку, які отримують дохід від реалізації автобусних квитків від ПраТ «Закарпатавтотранс», яке отримує за це агентську винагороду, та повідомляє наступне.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено главою 1 розділу XIV ПКУ.

Відповідно до пп. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ доходом фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначений п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Платники єдиного податку ведуть облік доходів у порядку, визначеному підпунктами 296.1.1 - 296.1.3 ПКУ.

Платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи-підприємці), які не є платниками податку на додану вартість, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Порядок ведення Книги обліку доходів для платників єдиного податку першої,другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну України від 19.06.2015 р. № 579.

Відповідно до п.5. Порядку 579 записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (1 ДФ) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (далі – Порядок).

Відповідно до зазначеного Порядку:

у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі, у тому числі нараховано на користь фізичної особи-підприємця згідно умов договору, та відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до цього Порядку.

У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні;

у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом;

Довідником ознак доходів, наведений у додатку до Порядку, визначено, що дохід, виплачений самозайнятій особі (тобто платнику податку, який є фізичною особою-підприємцем), відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу«157».

Графи 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» не заповнюються, в даному випадку в таких графах проставляються нулі.

Окрім цього, з метою забезпечення єдиного підходу до практичного застосування норм податкового законодавства Державною фіскальною службою України наказом від 20 лютого 2012 року N 137 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо віднесення до певної групи (другої або третьої) платників єдиного податку фізичних осіб - підприємців, які здійснюють діяльність з надання послуг, зокрема і щодо фізичних осіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність з автотранспортного перевезення пасажирів. Основну увагу в даному роз’ясненні, звернуто на зміст та предмет договору, укладений між фізичною особою – підприємцем та автотранспортним підприємством (автостанцією), хто зі сторін виступає Замовником послуг, а хто Споживачем.

Договір, який Вами пред’явлено, укладено відповідно до форми, затвердженої наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 30.11.2010 р. №860 «Про затвердження Примірної форми договору про надання послуг автостанцією перевізникові» та є додатковим договором до договору Перевізника з Організатором перевезень - місцевим органом виконавчої влади. По суті – предметом договору є надання обов’язкових послуг з обслуговування маршрутів загального користування, де Перевізник виступає Споживачем обов’язкових автостанційних послуг.

Слід зазначити, що відповідно до статті 36 Закону «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. №2344-III до обов'язкових послуг, що повинні надаватися автостанціями автомобільному перевізнику, належить, і продаж квитків.

Виходячи з вищевикладеного, кошти, які надійшли на розрахунковий рахунок перевізника, який відкрито фізичною особою – підприємцем для здійснення підприємницької діяльності, від реалізації автобусних квитків включаються до доходу фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку з врахуванням вимог статті 292 ПКУ. При цьому, такий дохід відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу«157».

Довідково повідомляємо, що інформаційно-довідковий департамент Державної фіскальної служби України надає відповіді на запитання платників податків з питань застосування податкового законодавства та порядку нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) з 8.00 до 20.00 (крім суботи та неділі) та в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі на офіційному сайті Державної фіскальної служби України за адресою sfs.gov.ua

Заступник начальника

Головного управління С.Е. Кіяк