Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Закарпатській області №332

опубліковано 20 грудня 2016 о 11:32

Головне управління ДФС у Закарпатській області, керуючись ст.52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI, із змінами і доповненнями (далі - Кодекс), розглянуло, в межах своєї компетенції, запит про надання роз’яснення з питань щодо оподаткування стипендій та грошових винагород спортсменам області, що виплачуються з обласного бюджету, та повідомляє таке.

Відповідно до пп. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Кодексу дохід з джерелом його походження з України - будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні.

Оподаткування доходів фізичних осіб, регулюється розділом IV Кодексу, відповідно до п. 163.1 ст. 163 якого об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включаються інші доходи, крім зазначених у ст.165 Кодексу (пп. 164.2.20 п. 164.2 ст.164 Кодексу).

Статтею 165 Кодексу визначено кінцевий перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, а саме сума державних премій України або стипендій України, призначених законом, постановами Верховної Ради України, указами Президента України, винагород спортсменам – чемпіонам України, призерам змагань міжнародного рівня, у тому числі спортсменам-інвалідам, а також вартість державних нагород чи винагород від імені України, крім тих, що виплачуються коштами чи іншим майном, сума Нобелівської чи Абелівської премій (абзац "б" пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Кодексу).

Отже, за умови виплати платнику податку сум державних премій України, стипендій України, призначених законом, постановами Верховної Ради України, указами Президента України, спортсменам – чемпіонам України, призерам змагань міжнародного рівня такі суми не включаються до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

При цьому суми стипендій, винагород, виплату яких встановлено і обумовлено іншими, ніж закон, нормативно-правовими актами, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах.

Крім того, Законом України від 28 грудня 2014 року N 71-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України" оподаткування військовим збором продовжено до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України (п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень Кодексу).

Згідно із пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень Кодексу об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу.

Разом з тим пп. 1.7 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу встановлено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 п. 165.1 ст. 165 Кодексу.

Ставка військового збору становить 1,5 відсотка об'єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень Кодексу (пп. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень Кодексу).

Закон України «Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 №2464-VІ (далі - Закон № 2464), яким регулюється нарахування і сплата єдиного соціального внеску, визначає перелік платників цього внеску (ст. 4 Закони № 2464) і базу для його нарахування (ст.7 Закону №2464). При цьому база для нарахування ЄСВ вказана для кожного виду платників, зазначених в ст. 4 Закону №2464.

Крім того, пунктом 1 частини першої ст.7 Закону №2464 визначено, що базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24 березня 1995 року №108/95-ВР «Про оплату праці» (далі – Закон №108) та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Згідно пунктів 3.25 та 3.32 Інструкцій зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13 січня 2004 року №5, яка розроблена відповідно до Законів України «Про державну статистику» та «Про оплату праці» серед виплат, що не відносяться до фонду оплати праці є суми матеріальної і благодійної допомоги, виплачені особам, які не перебувають у трудових відносинах з підприємством та стипендії, що призначаються згідно з діючим законодавством, видатним діячам науки, освіти та культури, фізичної культури та спорту, інформаційної галузі, олімпійським і параолімпійським чемпіонам, видатним спортсменам і тренерам з олімпійських видів спорту, талановитим і перспективним спортсменам, молодим ученим, та інші державні стипендії.

Враховуючи зазначене вище, у разі якщо сума стипендії, винагороди, виплату яких встановлено і обумовлено іншими, ніж закон, нормативно-правовими актами, то сума такої стипендії включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи та оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах, а сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не нараховується.

Довідково повідомляємо, що інформаційно-довідковий департамент Державної фіскальної служби України надає відповіді на запитання платників податків з питань застосування податкового законодавства за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) з 8.00 до 20.00 (крім суботи та неділі) та в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі на офіційному сайті Державної фіскальної служби України за адресою sfs.gov.ua.

Перший заступник начальника

Головного управління О.М. Гопа