Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці та інспектори праці Закарпаття обмінялися досвідом щодо виявлення неоформлених працівників

опубліковано 14 травня 2024 о 10:14

В Головному управлінні ДПС у Закарпатській області відбулась панельна дискусія та обмін досвідом фахівців податкової служби та Управління інспекційної діяльності у Закарпатській області, підпорядкованого Західному міжрегіональному управлінню Держпраці. Захід проходив у рамках Меморандуму про співпрацю, підписаного у вересні 2023 року між очільниками відомств.

Під час зустрічі особлива увага була приділена питанням виявлення неоформлених працівників та правильного формування матеріалів щодо виявлених порушень. Фахівці податкової служби та інспектори праці обмінялися практичними напрацюваннями та досвідом у цій сфері.

Меморандум про співпрацю передбачає взаємодію відомств у напрямку організації та проведення спільних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці, а також обмін інформацією, необхідною для забезпечення ефективної роботи у цьому напрямку.

Одним із напрямів діяльності податкової служби є здійснення контролю за дотриманням роботодавцями законодавства щодо укладення трудових договорів та оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами). Податкові органи здійснюють, зокрема, контроль шляхом проведення фактичних перевірок у разі наявності та/або отримання в установленому законодавством порядку інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин.

У ході організації заходів контролю податкові органи використовують широкий спектр джерел інформації щодо ймовірних порушень трудового законодавства. Не останню роль при цьому виконують звернення громадян та повідомлення на чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram.

Згідно з нормами КЗпП порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками включає три основні кроки: укладення трудового договору, оформлення наказу про прийняття на роботу та повідомлення до ДПС про прийняття працівника на роботу.

Юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час або за трудовим договором з нефіксованим робочим часом у разі фактичного виконання роботи протягом усього робочого часу, установленого на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків. Розмір штрафу становить від десятикратного до тридцятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення. Органом, уповноваженим накладати штраф є територіальні управління Державної служби України з питань праці (стаття 265 КЗпП України).

Учасники зустрічі обговорили алгоритми дій при виявленні неоформлених трудових відносин та особливості документування таких порушень. Фахівці наголосили на важливості дотримання норм законодавства при проведенні перевірок та формуванні доказової бази.

Співпраця між ДПС та Держпраці у Закарпатській області триватиме й надалі задля забезпечення дотримання трудового законодавства та захисту прав працівників.

ДПС у Закарпатській області