Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол онлайн засідання Громадської ради при ДПС у Закарпатській області

опубліковано 13 листопада 2020 о 10:31

Протокол  онлайн засідання

 Громадської ради при  ДПС у Закарпатській області

 

Дата та час проведення: 10 листопада 2020 року, о 11 год.

Місце проведення: м. Ужгород

присутні від інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС): зареєстровано 11  представників.

присутні від ГУ ДПС у Закарпатській області: Орос Ігор – заступник начальника ГУ ДПС у Закарпатській області

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1) Знайти рішення щодо зняття недоїмки по єдиному податку за травень – червень по місту Мукачево.

2) Звернутись до ДПС України, розробників електронного кабінету, щодо можливості отримувати витяг єдиного податку для ФОП в електронному вигляді.

3)Розгляд проектів наказів щодо функціонування електронного кабінету, подання єдиної звітності для підприємців та змін до декларації з акцизного податку.

4) Різне.


1.СЛУХАЛИ: Пазину Р.О. голову Громадської ради при ДПС у Закарпатській області, який оголосив кількість порядок денний та запропонував його затвердити.

ГОЛОСУВАЛИ:

За: 11  Проти: 0 Утримались: 0

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний.

 

2. СЛУХАЛИ: Русина В.Д., який розповів, що у зв’язку із запровадженням карантину спричиненим пандемією коронавірусної хвороби було прийнято Закон України від 30.03.2020 р. № 540-IХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)»,  де органам місцевого самоврядування надано можливість прийняти рішення про зменшення ставок єдиного податку. Мукачівська міська рада прийняла рішення про внесенні зміни до прийнятих рішень про встановлення місцевих податків та зборів, а саме єдиного податку. Зокрема, в період з 01.05.2020 р. по 30.06.2020р для платників єдиного податку І та ІІ груп  встановлено ставку 0 відсотків.

Наразі отримано багато звернень від приватних підприємців щодо наявності в них податкового боргу з єдиного податку. Борг виник в результаті нарахувань за травень-червень 2020 року, за ставками, що не відповідають прийнятому рішенню Мукачівської міської ради від 23.04.2020 р. №1878.  Така помилка в базі може бути підставою для анулювання реєстрації платника єдиного податку та привести до інших негативних наслідків.

Слухали: Ороса І.А., який повідомив, що прийняті рішення органами місцевого самоврядування про внесення змін до ставок єдиного податку всі  внесені в  загальну базу та очікується оновлення.

Слухали: Пазину Р.О., який запропонував звернутися з запитом  про публічну інформацію до ДПС України, щодо технічної можливості оновлення бази, звернутися до ГУ ДПС в Закарпатській області про внесення даних вручну, Звернутися до місцевих рад м. Мукачева, Берегова, Виноградова з роз’ясненням ситуації, звернутися до ГУ ДПС в Закарпатській області щодо проведення роз’яснювальної роботи з підприємцями з метою отримання від них заяв про застосування пільги.

Слухали: Кіндрата О.О., який запропонував синхронізувати рішення органів місцевого самоврядування з базами ДПС України та передати адміністрування місцевих податків органам місцевого самоврядування.

Слухали: Волощук М.Г., яка повідомила про недоцільність передачі адміністрування місцевих податків органам місцевого самоврядування.

Слухали: Суліму В.В.,який запропонував повідомити платників податків, звернутися особисто до органів ДПС в області із заявою про списання недоїмки.

ГОЛОСУВАЛИ:

За: 10  Проти: 1 Утримались: 0

ВИРІШИЛИ:

1. звернутися до ДПС України з запитом щодо пришвидшення забезпечення технічної можливості оновлення/актуалізації бази по прийнятих нових ставках або пільгах з єдиного податку в зв’язку з запровадження карантину,

2. звернутися до ГУ ДПС в Закарпатській області з проханням забезпечити про внесення даних вручну щодо всіх суб’єктів, яких це стосується,

3. звернутися до місцевих рад м. Мукачева, Берегова, Виноградова з роз’ясненням ситуації,

4. звернутися до ГУ ДПС в Закарпатській області щодо проведення роз’яснювальної роботи з підприємцями з метою отримання від них заяв про застосування пільги та виконання таких заяв в базах.

3. СЛУХАЛИ: Русина В.Д., який розповів про роботу «електронного кабінету», що сприяє оптимізації витрат часу на ведення бізнесу, подання звітності тощо. Крім того, реалізовано можливість отримувати більшість адміністративних послуг, повністю виключивши необхідність особистого відвідування центрів обслуговування. Однак, на сьогодні, не впроваджено можливість отримати витяг з реєстру платників єдиного податку через електронний кабінет, що спричиняє певні незручності для платників податків.

Слухали: Пазину Р.О., Кілару Ю.О., які запропонували звернутися до ДПС України з проханням пришвидшити запровадження надання адміністративної послуги «витягу з реєстру платника єдиного податку» через Електронний кабінет.

ГОЛОСУВАЛИ:

За: 11  Проти: 0 Утримались: 0

ВИРІШИЛИ: звернутися до ДПС України з пропозицією пришвидшити запровадження надання адміністративної послуги «витягу з реєстру платника єдиного податку» через Електронний кабінет.

4. СЛУХАЛИ: Пазину Р.О., щодо проектів наказів про функціонування електронного кабінету, подання єдиної звітності для підприємців. Запропонував продовжити розгляд проектів  та розглянути їх на наступному засідання.

ГОЛОСУВАЛИ:

За: 11  Проти: 0 Утримались: 0

5. СЛУХАЛИ: Пазину Р.О., який запропонував провести на наступне засідання 26 листопада 2020 року, з приводу недоїмки по єдиному податку.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

За: 11  Проти: 0 Утримались: 0


Голова Громадської ради                                                                   Р.ПАЗИНА

Секретар Громадської ради                                                               А.ДАЦЮК