Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол онлайн-засідання Громадської ради при ДПС у Закарпатській області

опубліковано 20 квітня 2020 о 09:55

Протокол

Онлайн-засідання Громадської ради при  ДПС у Закарпатській області

 

Дата та час проведення:15 квітня 2020 року

Місце проведення: груповий чат у месенджері «Вайбер»

присутні від інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС): зареєстровано 19 представників (список надається).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

  1. Розгляд законопроекту №3302 «Про внесення змін до розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу України щодо встановлення принципу «4-7» на  період карантину для працюючого населення».
  2. Розгляд  пропозицій  щодо плану дій з реалізації антикризової стратегії стосовно мікро, малого та середнього підприємництва під час карантину.
  3. Різне.

 

СЛУХАЛИ: Пазину Р.О., який привітав усіх присутніх, оголосив кількість зареєстрованих учасників заходу та порядок денний.

Прошу затвердити порядок денний:

 

ГОЛОСУВАЛИ:

За: 19  Проти: 0 Утримались: 0

 

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний.

 

1. СЛУХАЛИ: Волощук М.Г., яка розповіла про проблемні питання податкового законодавства, а саме щодо законопроекту №3302 «Про внесення змін до розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу України щодо встановлення принципу «4-7» на  період карантину для працюючого населення». Законопроектом пропонується звільнити від оподаткування ПДФО доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору. Якщо місячна заробітна плата не перевищує 7000 грн. Також пропонується прогресивна шкала оподаткування, звільнення від сплати орендної плати на час карантину.

 

ВИСТУПАЛИ: Русин В.Д., який запропонував звільнити  від сплати єдиного внеску тільки тих  ФОП, які не працюють; звернутися до  органів місцевого самоврядування з пропозицією щодо зменшення ставок з єдиного податку на період дії карантинних обмежень. Зауважив, що слушним є норма щодо звільнення від орендної плати та запровадження прогресивної школи оподаткування.

 

ВИСТУПАЛИ: Пазина Р.О., який запропонував працівників віком понад 60 років, з 6 квітня визнати тимчасово непрацездатними, адже саме ця категорія людей знаходиться в зоні ризику.

 

2. СЛУХАЛИ: Волощук М.Г., яка розповіла про численні звернення від платників щодо роботи під час карантину та надали свої пропозиції по вдосконаленню законодавства. Зокрема, запропонувала прогресивну шкалу оподаткування доходів фізичних осіб, а саме:

– до 4723 грн (мінімальна заробітна плата) 0%;

– від 4723 грн до 23615 грн (5 мінімальних заробітних плат) 10%;

– від 23615 грн до 47230 грн (10 мінімальних заробітних плат) 15%;

– від 47230 грн до 70845 грн ( 15 мінімальних заробітних плат) 20%;

– понад 70845 грн. -30%.

2. Звільнити від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботодавців за найманих працівників.

3. Дозволити фізичним особам-підприємцям на загальній системі оподаткування включати у витрати всі кошти по придбанню лікарських засобів, антисептиків та інших товарів за переліком, що визначається КМУ. При цьому кошти та товари, які добровільно перераховуються або надаються у період карантину для громадських та благодійних організацій, органам виконавчої влади що реалізують державну політику у сфері охорони здоров’я.

4. Дозволити платникам податку на прибуток та ФОП включати у витрати без обмежень витрати на придбання засобів захисту для найманих працівників та не включати в додаткове благо надані товари.

5. Розширити перелік побутових послуг, які можуть надавати платники єдиного податку першої та другої груп, а саме додати пункт: виготовлення захисних масок, респіраторів, костюмів та інших засобів захисту.

6. Поновити пільгу щодо нарахування податку на землю та нерухомого майна відмінного від земельного податку протягом квітня 2020 року.

7. Встановити, що орендна плата нараховується та сплачується не більше як 50% від встановленої в договорі.

8. Вважати зловживання посадовим становищем, передбачене ст.364 Кримінального кодексу України за підвищення торгових надбавок, в порівнянні з середніми надбавками 2019 року, в тому числі і оптових продавців, на товари широкого вжитку, зокрема, продукти харчування, паливо, медикаменти, лікарські засоби, антисептики, інші товари за переліком, що визначається КМУ та комунальні послуги.

 

ВИСТУПАЛИ: Русин В.Д., Пазина Р.О., Костів І.В.


ГОЛОСУВАЛИ:

Щодо запропонованих змін до законодавства та надіслання їх  на розгляд до ДПС України.

 

За: 19  Проти: 0 Утримались: 0

 

ВИРІШИЛИ: підтримати пропозиції та надіслати на розгляд Державній податковій службі України.

 

Голова Громадської ради    Пазина Р.О.

Секретар Громадської ради         А.В.Дацюк