Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол онлайн-засідання Громадської ради при ДПС у Закарпатській області

опубліковано 17 серпня 2020 о 13:16

Протокол

Онлайн-засідання Громадської ради при  ДПС у Закарпатській області

 

Дата та час проведення:12серпня 2020 року

Місце проведення: груповий чат у месенджері «Вайбер»

присутні від інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС): зареєстровано 19 представників (список надається).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1.Обговорення змін до законодавства.

2. Застосування РРО. Введення та використання програмних РРО.

3. Прийняття органами місцевого самоврядування рішень про надання пільг зі сплати єдиного податку.

4. Різне.

 

СЛУХАЛИ: Пазину Р.О., який привітав усіх присутніх, оголосив кількість зареєстрованих учасників заходу та порядок денний.

Прошу затвердити порядок денний:

 

ГОЛОСУВАЛИ:

За: 19  Проти: 0 Утримались: 0

 

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний.

 

1. СЛУХАЛИ: Пазину Р.О., який розповів про майбутні зміни до законодавства. Зокрема, звернув увагу, що з 1 січня 2021 року скасовується  реєстрація  в органах ДПС книги обліку доходів та витрат для ФОП, а  ФОПи, які не є платниками ПДВ, будуть вести помісячний облік отриманих доходів; ФОПи, які обрали загальну систему оподаткування, з 1 січня 2021 року зобов’язані вести книгу обліку доходів і витрат,  а також мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Крім того, звернув увагу на законопроект №3963 з поправками до держбюджету-2020 про підвищення мінімальної заробітної плати до 5000 грн з 1 вересня 2020 року. Адже з мінімальної зарплати сплачується єсв, що дасть навантаження на добросовісних платників та спричинить ріст тіньових зарплат та такі зміни не призведуть до  відчутних позитивних змін для бізнесу і громадян.

 

ВИСТУПИЛА: Волощук М.Г., яка повідомила, що не потрібно збільшувати заробітну плату, а краще встановити не оподатковувати мінімальну заробітну плату у розмірі 4723 грн.

Виступили: Пазина Р.О., Греньо М.М., Суліма В.В., які запропонували звернутися до ДПС України, Міністерства фінансів України та народних депутатів від Закарпаття з пропозицією встановити оподаткування ПДФО до окладів в межах мінімальної заробітної плати на рівні 0%.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

Щодо запропонованих змін до законодавства та надіслання їх  на розгляд до ДПС України, Міністерства фінансів України та народних депутатів від Закарпаття

 

За: 19  Проти: 0 Утримались: 0

 

ВИРІШИЛИ: підтримати пропозиції та надіслати на розгляд.

 

2. СЛУХАЛИ: Пазину Р.О., який повідомив по зміни в законодавстві щодо застосування РРО. Так, з 1 серпня 2020  року бізнес має можливість замість традиційних касових апаратів (РРО) використовувати програмні касові апарати, які можна встановити на смартфон, планшет, комп’ютер чи інший пристрій. Підприємці можуть переходити на застосування програмних РРО за власним бажанням.

З 1 січня 2021року використання РРО стане обов’язковим для підприємців , які продають вироби з дорогоцінних металів і каміння, для тих хто продає мед засоби і надає платні медичні послуги в сфері охорони здоров’я. Використовувати їх повинні будуть і ті, хто продає технічно складні побутові прилади. А з 1 квітня 2021року застосовувати РРО стане обрвязковим для ФОПів, які є платниками єдиного податку 2,3,4 груп. Непотрібно буде використовувати РРО платниками єдиного податку 1 групи, а також фізичними особами, які продають на ринку власні вживані речі або продукти  власного підсобного господарства.

 

3. СЛУХАЛИ: Волощук М.Г., яка повідомила про зміну в законодавстві щодо можливості органами місцевого самоврядування в період карантину змінювати ставки єдиного податку та про проблему із виникненням недоїмки по єдиному податку у тих районах, де органи місцевого самоврядування прийняли рішення про зменшення ставки єдиного податку на  певні місяці під час карантину.

Виступили: Русин В.Д., Пазина Р.О., Кіндрат О.О.

Виступила: Дацюк А.В. в районах, де органи місцевого самоврядування прийняли рішення щодо зменшення ставки єдиного податку, працівниками ДПІ внесено всі рішення в базу. Наразі чекаємо оновлення податкового блоку.

 

Голова Громадської ради   Пазина Р.О.

Секретар Громадської ради   Дацюк А.В.