Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол засідання Громадської ради при ДПС у Закарпатській області

опубліковано 02 квітня 2021 о 10:37

Протокол

засідання Громадської ради при ДПС у Закарпатській області

 

Дата та час проведення: 30 березня 2021 року

Місце проведення: вул. Августина Волошина, 52 та відеоконференція у месенджері «Вайбер»

присутні від інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС): зареєстровано 11 представників (список надається).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1) Розгляд законопроєктів №5153 та №5156.

2) Робота підприємців в умовах карантину.

3) Різне.

 СЛУХАЛИ: Пазину Р.О., який привітав усіх присутніх, оголосив кількість зареєстрованих учасників заходу, порядок денний та передав головування Волощук М.Г.

Прошу затвердити порядок денний:

 

ГОЛОСУВАЛИ:

За: 11 Проти: 0 Утримались: 0

 

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний.

 

1.  СЛУХАЛИ: Волощук М.Г., яка розповіла про основні положення проєкту Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». Зокрема, що законопроектом передбачено одноразове (спеціальне) добровільне декларування для фізичних осіб активів, майна тощо, які були одержані та з яких не були плачені податки та збори. Добровільне декларування проводиться з 1 липня 2021 року по 1 липня 2022 року. Для цілей добровільного декларування, декларант зобов’язаний розмістити кошти на поточний рахунок в банках України до подання одноразової декларації. Вартість задекларованих активів оподатковується за такими ставками: 5%, 9%, 2,5%, в залежності від об’єкта оподаткування.

 

ВИСТУПИЛИ: Пазина Р.О., Кіндрат О.О., Русин В.Д., Кілару Ю.О., Орос І.А,, Ковчар О.О. щодо відкриття рахунків у банках до подання одноразової декларації. Ця норма, на сьогодні, суперечить Закону України «Про банки і банківську справу», адже покласти кошти на рахунок неможливо без підтвердження їх походження. Крім того, обговорювались ставки оподаткування задекларованих коштів та терміни сплати.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

Щодо надіслання пропозицій до комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради про відміну статті щодо відкриття спеціального рахунку та розміщення коштів.

 

За: 11 Проти: 0 Утримались: 0

 

ГОЛОСУВАЛИ:

Про надіслання пропозицій до комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради щодо ставок для оподаткування задекларованих активів, майна тощо. Зокрема, щодо загальної ставки оподаткування 3%:

За: 2 Проти: 7 Утримались: 2.

Щодо загальної ставки оподаткування 1%:

За: 6 Проти: 3 Утримались: 2.

Щодо загальної ставки оподаткування 0%:

За: 3 Проти: 7 Утримались: 2.

ВИРІШИЛИ: надіслати пропозицію щодо встановлення загальної ставки оподаткування у розмірі 1%.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 

Про надіслання пропозицій до комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Про відміну проведення перевірок задекларованих сум

За: 9 Проти: 0 Утримались: 2

 

ГОЛОСУВАЛИ:

Про надіслання пропозицій до комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради щодо терміну сплати податку з задекларованих сум, а саме 180 днів на сплату:

За: 9 Проти: 0 Утримались: 2

 

ГОЛОСУВАЛИ:

Про надіслання пропозицій до комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради щодо неоподаткованої межі по добровільному декларуванню, а саме встановити межу 1 млн грн:

 

За: 9 Проти: 0 Утримались: 2

 

2.  СЛУХАЛИ: Волощук М.Г., яка повідомила, що на сьогодні прийнято ряд законів якими надано пільги по оподаткування платникам. Зокрема, 1 група єдиного податку звільнена від сплати єдиного соціального внеску та єдиного податку до 31 травня 2021 року. Для платників 2 та 3 груп не встановлено ніяких пільг щодо сплати податків та єдиного внеску. Оскільки пандемія набирає обертів, то доцільно продовжити пільговий період й запропонувати ВРУ встановити пільги для всіх підприємців.

 

ВИСТУПАЛИ: Русин В.Д., Пазина Р.О., Кілару Ю.О., Кіндрат О.О., Орос І.А.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

Про надіслання пропозицій до комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної ради щодо продовження пільги по сплаті ЄВ та єдиного податку для платників 1 групи:

 

За: 7 Проти: 2 Утримались: 2

 

ГОЛОСУВАЛИ:

Про надіслання пропозицій до комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної ради звільнення від сплати єдиного соціального внеску на 50% до кінця року для платників 2 та 3 груп єдиного податку:

 

За: 9 Проти: 0 Утримались: 2

 

Голова Громадської ради                           Пазина Р.О.

 

Секретар Громадської ради                   А.В.Дацюк