Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол Засідання Громадської ради при ДПС у Закарпатській області від 3 серпня 2021 року

опубліковано 09 серпня 2021 о 10:51

Протокол

Засідання Громадської ради при  ДПС у Закарпатській області

 

Дата та час проведення:3 серпня 2021 року

Місце проведення: груповий чат у месенджері «Вайбер» та зал засідань ГУ ДПС у Закарпатській області (м.Ужгород, вул. Волошина,52)

присутні від інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС): зареєстровано 17 представників (список надається).

присутні від ГУ ДПС у Закарпатській області: Орос Ігор Адальбертович – заступник начальника ГУ ДПС у Закарпатській області.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

  1. Обговорення пропозицій щодо внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо створення умов для розвитку фізичних осіб-підприємців та підвищення прозорості їх діяльності.
  2. Різне.

 

1.СЛУХАЛИ: Ороса І.А., який  повідомив, що представниками громадського руху SAVEФОП напрацьовано проект закону, який передбачає внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо створення умов для розвитку фізичних осіб-підприємців та підвищення прозорості їх діяльності. Однією з запропонованих змін є збільшення обсягів з реалізації, надання робіт, послуг для перебування на спрощеній системі оподаткування 1-3 груп та застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку.

2. СЛУХАЛИ: Волощук М.Г., яка повідомила, що останні зміни, які були внесені в Податковий кодекс стосувались обсягу доходу для всіх груп платників спрощеної системи оподаткування та закріпили до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Якщо буде рости розмір мінімальної заробітної плати відтак ростиме межа доходу для спрощенців. Крім того, Кодексом передбачено використання певної кількості найманих працівників та обмежено чисельність для 2 групи, в 1 групі не можна використовувати найманих осіб  та для 3 групи необмежена кількість. Тому давати привілеї по найманих працівниках та додаткові блага з прив’язкою до найманих працівників не є правильно. Крім того, при збільшення обсягу доходу втрачається сама суть  спрощеної системи оподаткування та мікробізнесу. Наразі багато великого бізнесу, який використовує спрощену систему оподаткування для мінімізації сплати податків.

СЛУХАЛИ: Ороса І.А., який повідомив, що суть мікропідприємництва це більше індивідуальне заняття. Спрощена система застосовується для  початку та розвитку власного бізнесу. Обсяг доходу 24 млн грн – це вже не мікропідприємництво, а повноцінне підприємство на загальній системі оподаткування.

2.СЛУХАЛИ: Волощук М.Г., яка повідомила про застосування РРО. Задля полегшення введення бізнесу запропонувала відстрочити використання платниками реєстраторів розрахункових операцій на 1 рік, після закінчення епідемії.

СЛУХАЛИ: Ороса І.А., який повідомив, що для успішного розвитку бізнес-середовища необхідно запозичити досвід цивілізованого світу, створити рівні умови для ведення підприємницької діяльності. Саме застосування РРО всіма учасниками торгівельних відносин сприятиме створенню рівних та конкурентних умов ведення бізнесу.

ВИСТУПИЛИ: Кілару Ю.О., Суліма В.В., які повідомили, що під час карантину не всі підприємці працюють та не мають змоги придбати касові апарати, а відтак потрібно зробити крок на зустріч підприємцям. Адже поки є карантині обмеження, є ризик того, що підприємці не будуть працювати. Підприємці не мають впевненості в майбутньому і в тому, що не прийде нова хвиля локдауну. Відтак потрібно відстрочити застосування РРО на певний час.

Пазиною Р.О. надіслані пропозиції, зокрема, що зміни до ст.  291, 296.  Пропозиції щодо впровадження вимоги щодо обов’язкової здачі готівки на банківський рахунок платника єдиного податку потребує внесення змін до значної кількості законів та підзаконних актів та будуть невичерпним джерелом штрафів. Крім того, потребують щоденного обліку, окремого бухгалтера, що буде накладно для підприємця, що збільшить собівартість, зменшить обороти і прибуток. Разом з тим реалізація цієї пропозиції є неможливою без внесення змін до законодавства, що регулює підприємницьку діяльність.

 ГОЛОСУВАЛИ:

 

Щодо підтримки малого підприємництва, а саме відтермінування застосування реєстраторів розрахункових операцій на 1 рік після закінчення карантину.

 

За: 17  Проти: 0 Утримались: 0

 

 

Голова Громадської ради                                                                   Пазина Р.О.

 

Секретар Громадської ради                                                               А.В.Дацюк