Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Головному управлінні ДПС у Закарпатській області обговорили актуальні проєкти законів

опубліковано 05 травня 2023 о 11:42

Актуальні законопроєкти, які можуть бути прийняті Верховною Радою України обговорили члени Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Закарпатській області вчора, 4 травня 2023 року, під час свого засідання.

Зокрема, обговорили законопроекти, які зареєстровано у Верховній Раді України – № 9032-1 і № 9033-1. В першому законопроекті народні обранці пропонують внести зміни до Податкового кодексу. На мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин пропонується встановити ставка податку у розмірі 0,1 євро (4 грн) на один літр напою. Другий – визначає, що 50% виручених коштів спрямовуються на реалізацію програм профілактики та лікування захворювань, які виникають від регулярного вживання солодких газованих напоїв. Ще 50% буде спрямовано на програму дитячого харчування в школах.

Крім того, йшлося й про те, що у Верховній Раді, 20 квітня, зареєстрували законопроєкт, яким можуть заборонити ароматизовані тютюнові вироби. Зокрема, це стосується сигарет із капсулами та електронних. Документом нардепи хочуть посилити заходи щодо зменшення куріння в Україні.

В пояснювальній записці до законопроєкту №9227 йдеться, що дослідження КМІС показує, що в Україні стрімко зростає вживання новітніх тютюнових виробів, в тому числі й електронних. Так, якщо у 2019 році тільки 1% українців користувалися електронними сигаретами, то у 2022 році цей показник становив вже 7%. Також зазначається, що тютюнові вироби зі смако-ароматичними добавками швидко поширюються саме серед молоді 18-29 років.

Члени Громадської ради відзначили, що ці законодавчі новації наразі не матимуть позитивного впливу і їх прийняття не на часі.

Крім того, члени Громадської ради обговорили результати нарахування мінімального податкового зобов’язання. Вперше фізичні особи, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, отримають податкове повідомлення-рішення з детальним розрахунком суми річного податкового зобов’язання з податку за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, до 1 липня 2023 року.

ДПС у Закарпатській області