Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Головному управлінні ДПС у Закарпатській області відбулось засідання президії Громадської ради

опубліковано 06 вересня 2023 о 10:33

Днями в Ужгороді відбулось засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Закарпатській області. Члени ради та Олексій Петріченко – очільник податкового відомства Закарпаття, обговорили актуальні податкові питання та новації 2023 року.

Основний акцент засідання був зосереджений на Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким передбачено поступовий перехід країни на довоєнне оподаткування.

Також учасники заходу обговорили нюанси застосування суб’єктами господарювання, зокрема фізичними особами – підприємцями, реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій. Під час розмови Олексій Петріченко зауважив, що наразі пріоритетом податкової служби є доведення до представників бізнесу, фізичних осіб – підприємців, органів місцевого самоврядування інформації щодо важливості застосування РРО/ПРРО, проведення з ними роз’яснювальної роботи під час семінарів щодо переваг відповідного програмного забезпечення.

Як відомо, з 1 жовтня цього року відновлюються штрафні санкції за порушення використання РРО/ПРРО. Використовувати касові апарати обов’язково повинні  фізичні особи – підприємці, які є платниками єдиного податку 2, 3, 4 груп, при здійсненні розрахункових операцій у готівковій або безготівковій формі із застосуванням платіжних карток. РРО та/або ПРРО не потрібно використовувати спрощенцям 1 групи, а також фізичним особам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства. Як показує практика, все більше представників бізнесу в Закарпатті обирають сучасні програмні РРО.

Члени Громадської ради обговорили можливі законопроєкти, які в перспективі можуть бути прийняті Верховною Радою України та їх вплив на бізнес-середовище під час воєнного стану.

ДПС у Закарпатській області