Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Ужгороді податківці зустрілись з представниками органів місцевого самоврядування

опубліковано 30 серпня 2019 о 16:17

Сьогодні в приміщенні Ужгородської райдержадміністрації відбулась зустріч фахівців Ужгородського управління ГУ ДПС у Закарпатській області з головою Ужгородської райдержадміністрації Ерікою Кинєв та головами виконавчих комітетів сільських та селищних рад району.

Головною темою зустрічі стало обговорення проблем, що виникають під час сплати та нарахування місцевих податків, зокрема, туристичного та земельного.

Заступник начальника Ужгородського управління, начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Орел Юрій розповів про зміни механізму оподаткування туристичним збором, який набув чинності з 2019 року. Зокрема зазначив, що з цього року розмір збору для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення визначається як відсоток від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. Ставки збору залежатимуть від категорії туристів, зокрема, для внутрішнього туризму – до 0,5 відсотка від мінімальної зарплати, а для в’їзного туризму (іноземців) – до 5 відсотків.

Фахівець також зауважив, що перелік податкових агентів, зокрема юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, підприємців, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі) в готелях, кемпінгах, гуртожитках, хостелах, туристичних базах і т.д. повинний бути оприлюдений на офіційному веб-сайті сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади тощо.

Юрій Орел наголосив на необхідності проведення інвентаризації землі, забезпечення повного обліку земельних ділянок, нерухомості як житлової так і не житлової та збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Важливо прорахувати базу оподаткування, чисельність платників, адже кошти, що будуть надходити – це доходи громади. Для поновлення бази оподаткування нежитлової та житлової нерухомості рекомендувала головам сільських рад провести серед громадян роз’яснювальну роботу з даного питання, внести в Господарські книги дані свідоцтв на право власності житлової нерухомості та дані технічних паспортів (для комерційного використання) та якнайшвидше надати відомості в податкову інспекцію.

Начальник Ужгородського управління ГУ ДПС у Закарпатській області Василь Пацкан зауважив, що успішний розвиток сільських громад та їх фінансове забезпечення залежить не лише від розмірів прийнятих ставок на туристичний збір, майнових податків, а й від подальшої роботи з проведення інвентаризації об’єктів нерухомого майна, землі, повідомлення органів фіскальної служби щодо здійснення громадянами господарської діяльності без державної реєстрації, відсутності у підприємців відповідних дозвільних документів, не видачі споживачам розрахункових документів.

Підбиваючи підсумки, учасники зустрічі дійшли згоди, що лише відкрита співпраця органів ДПС та місцевого самоврядування дає можливості вирішення проблемних питань та забезпечення збільшення надходжень до місцевого бюджету.

За матеріалами Ужгородського управління

ГУ ДПС у Закарпатській області