Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці разом з представниками Баранинської ОТГ шукають шляхи зменшення заборгованості зі сплати податків

, опубліковано 11 грудня 2019 о 17:32

У приміщенні Ужгородського управління ГУ ДПС у Закарпатській області відбулася зустріч податківців з представниками Баранинської ОТГ. В ході заходу обговорювались питання заборгованості зі сплати податків і зборів суб’єктами господарювання та громадянами. Зокрема, йшлося про зменшення заборгованості з ПДФО, єдиного податку, земельного податку, податку на нерухоме майно, а також акцизного збору.

Станом на 1 грудня 2019 сума податкового боргу по Баранинській ОТГ склала 1670,6 тис. грн.

Значною проблемою на сьогодні залишається погашення податкового боргу зі сплати за землю платниками податків, які мають у власності або користуванні землю на території Баранинської ОТГ. Станом На 1 грудня 2019 року такий борг сягає 677,3 тис. грн.

Заступник начальника управління Юрій Орел наголосив на необхідності, в першу чергу, уточнити базу даних землекористувачів та землевласників тих земель, які належать громаді та запропонував представникам Баранинської ОТГ спільно з податківцями організувати належну роботу з погашення податкового боргу зі сплати за землю фізичними особами та проведенню роз’яснювальної роботи щодо недопущенню такого боргу в подальшому. За його словами плата за землю є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів, а наповнення місцевих скарбниць – спільне завдання органів податкової служби та місцевого самоврядування.

Також Юрій Орел зазначив, що на сьогодні одним з проблемних питань щодо забезпечення погашення сум боргу з податків є необхідність інформування платників про незначні суми такої заборгованості. Оскільки податкова вимога надсилається, якщо сума боргу перевищує 1020 гривень, громадяни можуть і не знати про його наявність. В зв’язку з цим посадовець запропонував представникам органу місцевого самоврядування сприяти в поширенні інформації серед мешканців громади про суми такої заборгованості та проводити відповідну роз`яснювальну роботу з платниками податків, фізичними особами щодо необхідності її сплати.

Юрій Орел звернув увагу, що з більш детальною інформацією стосовно суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, можна ознайомитись у рубриці «Переліки» офіційного веб-порталу ДПС за посиланням: переліки.

Учасники зустрічі також приділили увагу питанню об’єднання спільних зусиль щодо легалізації трудових у ризикових галузях, зокрема у будівництві, у сфері торгівлі та надання послуг.

Підбиваючи підсумки, учасники зустрічі домовились про налагодження постійного контакту для інформування податкового відомства про тих мешканців територіальної громади, які ухиляються від сплати податків, а також дійшли згоди, що лише спільними зусиллями можна вирішити проблемні питання та забезпечити збільшення податкових надходжень до бюджету.

За матеріалами Ужгородського управління

ГУ ДПС у Закарпатській області