Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Перечинщини роз’яснюють платникам особливості сплати податку на нерухоме майно

, опубліковано 21 квітня 2021 о 16:43

Працівники Перечинської ДПІ Головного управління ДПС у Закарпатській області роз’яснюють громадянам особливості сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки у 2021 році.

Податківці насамперед інформують, що ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням місцевих Рад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості.

Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, наступного за звітним.

Платники податку також мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

- об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

- загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

- права на користування пільгою із сплати податку;

- розміру ставки податку;

- нарахованої суми податку.

У 2021 році податок на нерухомість фізичним особам – власникам об’єктів нерухомості нараховується за звітний 2020 рік.

Серед іншого, податківці також звертають увагу платників, що фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, в тому числі і нерухомого майна комерційного призначення, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Оскільки Податковим кодексом України не визначено такого платника як фізична особа – підприємець, то такий платник – власник об’єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за нормами, передбаченими для фізичних осіб.

За матеріалами Перечинської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області