Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Свалявська ДПІ: щодо обліку платників податків

, опубліковано 10 вересня 2021 о 14:05

Працівники Свалявської ДПІ роз’яснили громадянам та суб’єктам господарювання загальні положення податкового законодавства в частині обліку платників податків.

За словами податківців, облік платників податків ведеться з метою створення умов для здійснення контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків, дотримання податкового законодавства.

Слід відмітити, що взяття на облік в ДПІ юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів, а також самозанятих осіб здійснюються незалежно від наявності обов’язку щодо сплати того або іншого податку та збору.

З метою здійснення контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік за місцезнаходження юридичних осіб, відокремлених їх підрозділів, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцезнаходженням розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єкти через які проводиться діяльність(не основне місце обліку). Взяття на облік платників податків здійснюється за принципом організаційної єдності реєстраційних процедур, що проводиться державними реєстраторами, та процедур взяття на облік платників податків, що забезпечуються податковим інспекціями.

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та не основним місцем обліку, повідомити про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням , контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

Заява про взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку подається у відповідний контролюючий орган протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, через які проводиться діяльність або які підлягають оподаткуванню.

Взяття на облік за основним місцем обліку юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів та фізичних осіб – підприємців як платників податків та як платників єдиного соціального внеску в контролюючих органах здійснюється на підставі відомостей з ЄДР, наданих державним реєстратором згідно із Законом про держреєстрацію, у день отримання зазначених відомостей контролюючими органами.

Слід зауважити, що обмін відомостями (запитами) про здійснення дій з державної реєстрації та взяття на облік (зняття з обліку) юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів та фізичних осіб-підприємців здійснюється у порядку інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами ДПС у робочий час з інтервалом не більше ніж 2 годин.

За матеріалами Свалявської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області