Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мукачівська ДПІ: податківці інформують платників про чинні норми законодавства щодо застосування РРО/ПРРО

, опубліковано 12 серпня 2022 о 15:14

Працівники Мукачівської ДПІ ГУ ДПС у Закарпатській області інформують, платників про оновленні навчальні модулі з роз’ясненнями для суб’єктів господарювання та громадян чинних норм законодавства щодо застосування РРО/ПРРО.

Зокрема, у модулях висвітлені відповіді на питання:

- хто застосовує РРО;

- хто не застосовує РРО з 01.01.2022р.;

- хто не застосовує РРО відповідно до Постанови КМУ №1336 та Податкового кодексу України;

- хто не застосовує РРО у ФОП;

- як проводять розрахунки;

- коли застосовують РРО;

- особливості торгівлі через Інтернет;

- яка відповідальність за порушення при застосуванні РРО з 01.01.2022р.;

- які переваги РРО/ПРРО.

Відповідно до Закону України від 30.11.2021 №1914 «Про внесення змін до ПКУ та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» з 01.01.2022 року набирають чинності зміни до Закону України від 06.07.1995 № 265/95 ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Звертаємо увагу платників, що Порядок не поширюється на платників єдиного податку І групи, до яких відносяться ФОП, які не використовують працю найманих осіб та здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торгівельних місць на ринках. А, також на платників єдиного податку ІІ-ІV груп, які  здійснюють роздрібну торгівлю на території сіл товарами (крім підакцизних товарів), за умови не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій 167 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2022 році-1085500 грн.), але за умови застосування ними розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій та дотриманні таких вимог, передбачених законодавством:

- не здійснення торгівлі підакцизними товарами у тому ж приміщенні;

- не здійснення дистанційної торгівлі (Інтернет-торгівля);

- у разі якщо сільськими радами та радами ОТГ не було прийнято рішення про обов’язкове застосування на тереторії села РРО/ПРРО.

Також РРО/ПРРО не застосовується при здійсненні розрахунків у безготівковій формі, тобто, при перерахуванні коштів з одного банківського рахунку та інший, або ж шляхом подальшого зарахування їх на рахунок отримувача.

Нагадуємо, що з інформацією стосовно новацій застосування РРО та ПРРО можна ознайомитися в банері «Програмні РРО» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

За матеріалами Мукачівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області