Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Начальник Мукачівської ДПІ обговорив з головою Кольчинської ТГ нюанси наповнення дохідної частини бюджету громади

, опубліковано 16 листопада 2022 о 16:53

Днями пройшла робоча зустріч начальника Мукачівської ДПІ Романа Луника з головою Кольчинської територіальної громади Миколою Дубом. Основною темою зустрічі було обговорення питання наповнення дохідної частини бюджету громад, а саме наповнення казни територіальної громади за рахунок сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного податку, податку на доходи фізичних осіб та порушувалися питання щодо погашення податкового боргу (в т.ч. платниками з незначними сумами податкового боргу до 3060 гривень).

На зустрічі, зокрема, йшлося, що відповідно до Закону України від 30.11.2021 №1914 «Про внесення змін до ПКУ та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» з 01.01.2022 року набирають чинності зміни до Закону України від 06.07.1995 № 265/95 ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та звернули увагу, що Порядок не поширюється на платників єдиного податку І групи, до яких відносяться ФОП, які не використовують працю найманих осіб та здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торгівельних місць на ринках. А, також на платників єдиного податку ІІ-ІV груп, які здійснюють роздрібну торгівлю на території сіл товарами (крім підакцизних товарів), за умови не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій 167 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2022 році – 1085500 грн), але за умови застосування ними розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій та дотриманні таких вимог, передбачених законодавством:

- не здійснення торгівлі підакцизними товарами у тому ж приміщенні;

- не здійснення дистанційної торгівлі (Інтернет-торгівля);

- у разі, якщо радами ТГ не було прийнято рішення про обов’язкове застосування на тереторії села РРО/ПРРО.

Також РРО/ПРРО не застосовується при здійсненні розрахунків у безготівковій формі, тобто, при перерахуванні коштів з одного банківського рахунку та інший, або ж шляхом подальшого зарахування їх на рахунок одержувача.

Під час зустрічі розглянули і питання одноразового (спеціального) добровільного декларування. Роман Луник розповів про порядок та продовження терміну подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Наголосив, що строк добровільного декларування продовжено до 1 березня 2023 року (підрозд.9 прим.4 розд.ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України).

Начальник Мукачівської ДПІ також зазначив, що у межах податкової амністії декларанту необхідно подати до податкових органів одноразову добровільну декларацію виключно в електронному вигляді через Електронний кабінет платника.

При цьому у добровільній декларації не потрібно буде надавати інформацію про джерела походження задекларованих активів, але необхідно сплатити від 2,5 до 9 відсотків, що є значно нижчим, ніж розмір встановлених податків.

Скористатися одноразовим декларуванням можуть лише резиденти України, а декларуванню підлягають грошові кошти, рухоме та нерухоме майно, предмети мистецтва та антикваріату, ювелірні вироби, цінні папери та інші активи, які знаходяться як на території України, так і за її межами. Не підлягають декларуванню активи, які розташовані на території країни-агресора.

Учасники робочої зустрічі домовилися про подальшу співпрацю та системний обмін інформацією.

За матеріалами Мукачівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області