Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Іршаві пройшла зустріч керівництва міської ради та начальника Іршавської ДПІ з представниками бізнес-спільноти

, опубліковано 29 грудня 2022 о 16:52

Днями відбулася робоча зустріч керівництва Іршавської міської ради та начальника Іршавської ДПІ Романа Жибака з представниками бізнес-спільноти громади. Основною темою зустрічі стало обговорення важливих питань пошуку та реалізації резервів наповнення місцевих бюджетів, покращення ефективності адміністрування місцевих податків і зборів, а саме наповнення казни територіальної громади за рахунок сплати земельного податку та орендної плати, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податку на доходи фізичних осіб, погашення податкового боргу та легалізації заробітної плати.

Під час зустрічі керівник ДПІ повідомив, що 3 листопада 2022 року Верховна Рада затвердила Державний бюджет України на 2023 рік (опубліковано в Урядовому кур’єрі 30.11.2022 року № 254, набуває чинності з 01.01.2023 року). Він передбачає фіксовані мінімальну зарплату і прожитковий мінімум, за якими розраховуються ліміти річного доходу, ставки єдиного податку та єдиного соціального внеску для ФОПів. Так, протягом усього наступного року мінімальна зарплата становитиме 6 700 гривень, а прожитковий мінімум – 2 684 гривні.

Ліміти річного доходу для ФОП у 2023 році:

Ліміт доходів фізособи-підприємця на спрощеній системі оподаткування є граничною межею заробітку, при перевищенні якої необхідно перейти на загальну систему оподаткування. Показник прив'язаний до мінімальної зарплати, тож у 2023 році ліміти будуть такими:

1 група ФОП – 1 118 900 гривень, або 167 розмірів мінімальної зарплати;

2 група – 5 587 800 гривень, або 834 мінімальні зарплати;

3 група (однаково для платників та неплатників ПДВ) – 7 818 900 гривень, або 1167 мінімалок.

Єдиний податок:

1 група ФОП – 268,4 гривні, тобто 10 % від прожиткового мінімуму;

2 група ФОП – 1 340 гривень, тобто 20 % від мінімальної зарплати.

Для 3 групи ФОП ставки у 2023 році не зміняться, якщо порівнювати з поточним роком:

5% від суми доходів для неплатників ПДВ;

3% від суми доходів для платників ПДВ;

спеціальні 2% для неплатників ПДВ на час дії воєнного стану.

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ):

мінімальний ЄСВ – 1 474 гривні на місяць;

максимальний ЄСВ – 22 110 гривень на місяць.

Так, ставка ЄСВ за себе для ФОПів становитиме 4 422 гривні за кожен квартал 2023 року, або 22% від чинної мінімальної зарплати щомісяця.

Крім того, представникам ОТГ роз’яснено практичні аспекти Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». Зокрема, обговорено законодавчі норми щодо переліку активів, які слід декларувати, ставки та строки сплати збору.

Також, начальник ДПІ наголосив, що Законом України від 15 серпня 2022 року № 2516-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройній агресії та забезпеченні національної безпеки України» подовжено термін подання одноразових (спеціальних) добровільних декларацій до 1 березня 2023 року.

Роман Жибак звернув увагу фізичних осіб на те, що відповідно до п.п. «б» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума (вартість) благодійної допомоги отриманої благодійниками – фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації (далі – Реєстр волонтерів) в порядку, визначеному Законом України від 05 липня 2012 року № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації» із змінами та доповненнями, для надання благодійної допомоги на користь осіб, визначених у підпунктах «а» та «в» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 ПКУ (безпосередньо таким особам або через Міністерство оборони України, Головне управління Національної гвардії України, Службу безпеки України, Службу зовнішньої розвідки України, Адміністрацію Державної прикордонної служби України, Міністерство внутрішніх справ України, Національну поліцію України, Управління державної охорони України, Адміністрацію Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, через органи управління інших утворених відповідно до законів України військових формувань, їх з’єднання, військові частини, підрозділи, установи або організації, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету), у розмірі, фактично використаному на такі цілі, та на відшкодування документально підтверджених витрат таких благодійників, пов’язаних із наданням зазначеної благодійної допомоги. Пунктом 31 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що положення п.п. «б» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 ПКУ застосовуються також до благодійної допомоги, отриманої благодійниками – фізичними особами, які до 01 січня 2023 року включені до Реєстру волонтерів, у період з 24 лютого 2022 року до дати їх включення до зазначеного Реєстру волонтерів.

Також начальник ДПІ звернув увагу присутніх на використання електронних сервісів, у тому числі «Електронного кабінету» особливо в умовах воєнного стану, щодо необхідності застосування РРО/ПРРО.

За матеріалами Іршавської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області