Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Іршавської ДПІ інформують підприємців про актуальні питання податкового законодавства під час робочих зустрічей

опубліковано 14 березня 2023 о 16:55

Начальник Іршавської ДПІ Головного управління ДПС у Закарпатській області Роман Жибак провів робочу зустріч з регіональним представником ТОВ, яке перебуває на обліку в Іршавській ДПІ як платник податків за неосновним місцем обліку. Метою зустрічі було роз'яснення окремих норм податкового законодавства.

Зокрема, начальник проінформував представника ТОВ, що згідно з пунктом 63.3 статті 63 Кодексу з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку). Дані про об’єкти оподаткування та перелік контролюючих органів, у яких платник податків перебуває на обліку за неосновним місцем обліку, платник податків може переглянути в "Електронному кабінеті" у розділі "Облікові дані платника".

Взяття на облік за неосновним місцем обліку платників податків здійснюється відповідно до розділу VII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 22.04.2014 № 462), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.05.2014 за № 503/25280, зі змінами (далі - Порядок №1588).

Пунктом 7.1 розділу VII Порядку №1588 визначено, що якщо відповідно до законодавства у платника податків, окрім обов'язків щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків, зборів на території адміністративно-територіальної одиниці за своїм місцезнаходженням, виникають такі обов'язки на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, то такий платник податків зобов'язаний стати на облік за таким неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі.

Крім того керівник наголосив про сплату (перерахування) податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Так, порядок сплати (перерахування) податку до бюджету передбачено статтею 168 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), відповідно до якої податок підлягає зарахуванню до бюджету згідно з нормами Бюджетного кодексу України (далі - Бюджетний кодекс).

Відповідно до статті 64 Бюджетного кодексу податок на доходи фізичних осіб, який сплачується податковим агентом - юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента - юридичної особи, зараховується до відповідного місцевого бюджету за її місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що сплачуються фізичній особі.

Статтею 29 Бюджетного кодексу визначено перелік доходів, що включаються до складу доходів Державного бюджету України.

До доходів Державного бюджету України включаються доходи бюджету, за винятком тих, що згідно зі статтями 64, 66, 69 та 71 Бюджетного кодексу закріплені за місцевими бюджетами (пункт 29.1 статті 29 Бюджетного кодексу).

Військовий збір, що сплачується (перераховується) згідно з пунктом 16 1 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень Кодексу, належить до доходів загального фонду Державного бюджету України (пунктом 29.2 статті 29 Бюджетного кодексу).

Водночас відповідно до підпункту 1.4 пункту 16 1 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень Кодексу нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому статтею 168 Кодексу.

Згідно з підпунктом 168.4.1 пункту 168.4 статті 168 Кодексу податок, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету відповідно до Бюджетного кодексу.

Однак норма регламентує порядок перерахування податку до місцевого бюджету, а оскільки військовий збір зараховується до державного бюджету, зазначена норма не може бути застосована для військового збору. Таким чином, юридична особа перераховує за себе військовий збір на рахунки відкриті, в контролюючому органі за основним місцем обліку.

За матеріалами Іршавської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області