Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Свалявській ДПІ роз’яснюють платникам нюанси оподаткування спадщини

опубліковано 19 травня 2023 о 15:23

Працівники Свалявської ДПІ роз’яснюють громадянам особливості оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ними у спадщину чи у дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав.

Податківці звертають увагу платників, що за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковується об’єкт спадщини, спадкоємці якого є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення спадкодавця (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені; рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки); фізичні особи, які є інвалідами І групи або мають статус дитина-сирота або дитини, позбавленої батьківського; дитина-інвалід.

Спадщина, що оподатковується за нульовою ставкою ПДФО, звільняється і від оподаткування військовим збором.

Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується ПДФО за ставкою 5 відсотків (п. 167.2 ст. 167 ПКУ). Для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується, зокрема, спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, застосовується ставка ПДФО 18 відсотків (п. 167.1 ст. 167 ПКУ). Крім того, дохід у вигляді вартості такого успадкованого майна є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.

За матеріалами Свалявської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області