Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Тячівська ДПІ: про особливості використання РРО/ПРРО – під час робочих зустрічей

опубліковано 18 вересня 2023 о 14:38

Податківці Тячівської ДПІ проводять робочі зустрічі з платниками, під час яких акцентують увагу на Законі України від 30 червня 2023 року №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Під час спілкування йдеться про обов’язок кожного приватного підприємця (ФОП), окрім тих, хто знаходиться на І групі єдиного податку, застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні готівкових операцій.

Фахівці податкових органів роз’яснюють, що ДПС пропонує безоплатне програмне забезпечення для використання, яке не потребує фінансових витрат та спеціальних навичок користувача. Безоплатний ПРРО від ДПС розміщений у відкритому доступі на відповідних платформах (на офіційному вебпорталі ДПС: Головна/БАНЕР/ програмні РРО https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/). А, для приватних підприємців, які бажають встановити РРО/ПРРО у податкових органах Закарпатської області запроваджено телефонну «гарячу лінію» щодо допомоги платниками при встановленні РРО/ПРРО. Відповіді на всі актуальні запитання по темі реєстрації РРО/ПРРО можна отримати, звернувшись до працівників податкових органі або зателефонувавши за контактними телефонами, які розміщені за посиланням: https://zak.tax.gov.ua/anonsi-ark/32162.html.

Податківці зауважують, що з 1 жовтня 2023 року поновлюється відповідальність підприємців за здійснення розрахункових операцій без використання РРО/ПРРО, згідно Закону України №265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Застосування штрафних (фінансових) санкцій відновлено стосовно суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з повним скасуванням відповідальності за порушення, вчинені з 01.01.2022 по 30.09.2023 включно (крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор). В разі встановлення контролюючим органом фактів порушень, до суб’єктів господарювання будуть застосовуватися штрафні (фінансові) санкції, у розмірі від 25% до 150% вартості реалізованого товару.

За матеріалами Тячівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області