Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Тячівській ДПІ консультують ФОП та керівників ЮО щодо застосування РРО/ПРРО

опубліковано 07 листопада 2023 о 15:35

У Тячівській ДПІ продовжують щоденно інформувати та надавати консультації ФОП та керівникам юридичних осіб щодо застосування РРО та ПРРО та про зміни, внесені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

З 1 серпня 2023 року набрав чинності новий закон № 3219- ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», згідно з яким підприємці мають встановити касові апарати. Реєструвати касовий апарат має кожний платник єдиного податку 2,3 та 4 групи, які реалізують товари чи надають послуги. З 1 січня платники податку 2 та 3 групи мали використовувати РРО у своїй діяльності, але через війну основну частину підприємців звільнили від штрафних санкцій за порушення у сфері використання касових апаратів. Але таке послаблення діяло лише до 1 жовтня 2023 року.

Таке послаблення не стосувалося підприємців 2 та 3 групи, якщо вони реалізовували складно-побутові товари, ювелірні вироби та медичні препарати чи товари. Крім того, ФОП, яка продає підакцизні товари, теж не звільнялася від обов’язку встановлювати касовий апарат.

З 1 серпня 2023 року Закон № 3219 набрав чинності й вже з 1 жовтня поновив необхідність використання реєстраторів розрахункових операцій незалежно від групи товарів та послуг, які реалізує підприємець. Якщо ж не використовувати касовий апарат – будуть штрафи в розмірі 25% від вартості проданого товару за перше порушення та 50 % вартості за усі наступні операції.

Якщо ФОП продає складно-побутові товари, ювелірні вироби, медичні препарати чи підакцизні товари, тоді за перше порушення її оштрафують на 100% вартості товарів, проданих з порушенням, та на 150% за повторне порушення.

За матеріалами Тячівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області