Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Іршавська ДПІ: про нюанси сплати сум мінімального податкового зобов’язання – під час робочої зустрічі

опубліковано 20 листопада 2023 о 16:25

Працівники Іршавської ДПІ продовжують інформувати платників про застосування норм податкового законодавства.

На черговій зустрічі з платниками податківці роз’яснили юридичним особам – платникам єдиного податку четвертої групи нюанси сплати сум мінімального податкового зобов’язання.

Відповідно до п. 64 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. Позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок є частиною зобов’язань з єдиного податку. Підпунктом 295.9.2 п. 295.9 ст. 295 ПКУ встановлено, що платники єдиного податку четвертої групи сплачують податок щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, у таких розмірах: у I кварталі – 10 відс.; у II кварталі – 10 відс.; у III кварталі – 50 відс.; у IV кварталі – 30 відсотків.

Враховуючи визначений формою Декларації алгоритм розрахунку суми податкового зобов’язання з єдиного податку за І квартал 2023 року та те, що до інтегрованої картки платника податків переноситься така узгоджена сума податкового зобов’язання з єдиного податку (графа 7 рядка 5 Розрахункової частини Декларації), то сума Позитивного значення за 2022 рік, на яку збільшується сума єдиного податку, визначена за І квартал 2023 року, як складова загальної суми єдиного податку за такий звітний період сплачується на бюджетний рахунок для сплати єдиного податку з сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відс. (код бюджетної класифікації 18050500).

За матеріалами Іршавської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області