Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці Воловецької ДПІ днями провели зустріч з платниками податків щодо реквізитів, які повинні містити фіскальні чеки

опубліковано 19 лютого 2024 о 14:19

Постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2002 року № 199 «Про затвердження вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій та вимог щодо забезпечення виконання фіскальних функцій програмними реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування» затверджені Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування (далі – Вимоги до РРО) та Вимоги щодо забезпечення виконання фіскальних функцій програмними реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування (далі – Вимоги до ПРРО). 

Відповідно до п. 14 Вимог до РРО чеки всіх звітів повинні містити такі загальні реквізити: 

назву і адресу господарської одиниці; індивідуальний номер платника, перед яким друкуються великі літери «ПН». У разі коли суб’єкт підприємницької діяльності не зареєстрований як платник ПДВ, замість індивідуального номера платника повинен бути надрукований ідентифікаційний код згідно з Єдиним державний реєстром підприємств та організацій України (для юридичних осіб) або ідентифікаційний номер згідно з державним реєстром фізичних осіб (для фізичних осіб), а замість літер «ПН» – літери «ІД»; фіскальний номер РРО, перед яким друкуються великі літери «ФН»; заводський номер РРО; логотип виробника. 

При цьому, п. 17 Вимог до РРО передбачено додаткові дані, які повинен містити чек Z-звіту (всі підсумки та суми обчислюються за зміну). 

Згідно з п. 18 Вимог до ПРРО звіти, які створюються ПРРО, повинні містити такі загальні реквізити: 

найменування та адресу господарської одиниці, де застосовується ПРРО; для суб’єктів господарювання, що зареєстровані як платники податку на додану вартість, – індивідуальний податковий номер платника податку на додану вартість, наданий згідно з ПКУ, перед яким зазначаються великі літери «ПН»; для суб’єктів господарювання, що не є платниками податку на додану вартість, – податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб – підприємців, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією (за наявності) та номером паспорта), перед яким зазначаються великі літери «ІД»; фіскальний номер ПРРО, перед яким зазначаються великі літери «ФН»; дату та час формування документа. 

При цьому звіти, які створюються ПРРО, повинні містити додаткову інформацію, визначену для відповідного типу звіту пп. 15 – 19 Вимог до РРО для різних сфер застосування (п. 19 Вимог до ПРРО). 

Відсутність обов’язкового реквізиту у фіскальному звітному чеку може свідчити про аналогічне порушення вимог змісту розрахункового документа (касового чеку). 

Пунктом 3 розд. І Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13, вимоги до змісту розрахункових документів визначають обов’язкові реквізити розрахункових документів/електронних розрахункових документів. У разі відсутності в документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення, такий документ не прийматиметься як розрахунковий. 

Пунктом 1 ст. 17 Закону № 265 передбачена відповідальність у вигляді фінансових санкцій, що застосовуються до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги) з порушенням вимог Закону № 265, за рішенням відповідних контролюючих органів. 

В ході заходу присутнім надано практичні поради щодо користування Електронним кабінетом, роз`яснено порядок отримання електронного цифрового підпису та надано практичні поради з електронного звітування та повідомлено про можливості мобільного застосунку “Моя податкова”. 

Cервіси мобільного застосунку надають можливості:

· Отримання інформації про адресу реєстрації, об’єкти оподаткування, борг та отримані ППР;

· направлення запиту на отримання відомостей про суми виплачених доходів та отримання  відомостей про суми виплачених доходів;

· подання Податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка);

· перегляд інформації про стан розрахунків із бюджетом;

· можливість сплатити податки  з використанням платіжних систем;

· отримання інформації про  обов’язок сплатити суму грошового зобовязання (ППР) та їх сплати;

· отримання інформації про результати обробки документів;

· доступу до Реєстру платників ПДВ, Реєстру платників єдиного податку та інших реєстрів;

· пошуку фіскального чека та марки акцизного податку без проходження електронної  ідентифікації;;

· подання Облікової картки фізичної особи –платника податків (1 ДР) та Заяви на внесення змін до ДРФО (5ДР);

· подання заяви до Реєстру волонтерів;

· отримання повідомлень від контролюючого органу.

Програму «Моя податкова» можна завантажити на телефонні ґаджети.

Фахівці органів ДПС звертають увагу, що частина сервісів додатку доступні без ідентифікації: перевірка чека, пошук акцизної марки, дані з реєстру платників ПДВ, єдиного податку. Інші сервіси доступні після ідентифікації будь-яким файловим КЕП або хмарним КЕП – ДіяПідпис, SmartID від Приватбанку та інші. 

Податківці не тільки інформують платників про можливості нових електронних сервісів, а й, за потреби, допомагають встановлювати та навчають користуватися ними. 

За матеріалами Воловецької ДПІ 

ГУ ДПС у Закарпатській області