Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості подання декларації про майновий стан і доходи роз’яснюють податківці у Великоберезнянській ДПІ

опубліковано 26 березня 2024 о 14:34

Фахівці Великоберезнянської ДПІ ГУ ДПС у Закарпатській області проводять роз’яснювальну роботу з платниками про застосування норм податкового законодавства. Днями у податковій інспекції провели практикум для самозайнятої особи (адвокат) щодо заповнення, подання, неподання або несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи ФО, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Відповідно до п.49.3 ст.49 Податкового кодексу України податкова декларація про майновий стан і доходи подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів:

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

При направленні декларації засобами електронного зв’язку платники можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті платника», який передбачає часткове заповнення декларації на підставі облікових даних платника.

Самозайнята особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, подає податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року, що настає за звітним за формою затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 р. №859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 № 467), незалежно від наявності доходу за відповідний звітний (податковий) період.

Відповідно до п. 120.1 ст. 120 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) за неподання або несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи передбачена штрафна санкція в розмірі 340 грн, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання, а за ті самі порушення, вчинені платником протягом року, передбачена штрафна санкція в розмірі 1020 гривень. Крім того, застосовується адміністративний штраф у розмірі від 51 грн до 136 грн, а у разі повторного порушення – від 85 грн до 136 гривень.

За матеріалами Великоберезнянської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області